Работи ли законосъобразно Фонд за лечение на деца?

Дренията намаляват…

Работи ли законосъобразно Фонд за лечение на деца?

Надежда Цекулова: „Протоколи от заседанията няма, което само по себе си е административно нарушение”

Създаваме сополиво-сълзливи разкази за "болни дечица" в стил ала здравния министър (с най-доброто желание да помогнем) и забравяме да се ядосаме и да ударим по масата, и да поискаме същите органи, които през пролетта бях употребени за унищожаването на Фонда, да намерят (предлагам свещи, лупи, челници и прочие) някой честен човек в редиците си, за да спасят институцията, а покрай нея – някое и друго дете”, написа снощи във Фейсбук журналистката Надежда Цекулова. Думите й насочват  към два съществени въпроса – законосъобразни ли са действията на Фонда и как се отразява работата му върху даренията, постъпващи в институцията.

Отговорите на тези въпроси биха обяснили четирите (за сега) оставки в Обществения съвет на Фонда за лечение на деца, както и известните вече затруднения в дейността му.( Припомняме: стремеж на някои външни експерти да насочват децата към определена болница;  кратки експертни становища; лошо поддържан регистър; зле работеща администрация; скъсана връзка между Фонда и родителите на болните деца; липса на електронна възможност да се проследи движението на документацията; забавяне на протоколите, които не се представят пред Обществения съвет в рамките на тридневен срок.)

Всъщност нарушенията стартират от документацията. «Протоколи от заседанията няма, което само по себе си е административно нарушение”, заявява Надежда Цекулова. По-интересното обаче е, че за голяма част от заседанията протоколите не могат да бъдат изготвени със задна дата, защото автоматично ще станат нелигитимни. Често ли се случва това?

Ето мнението на Красимира Величкова, представител на "Български дарителски форум" и  само юридически член на Обществения съвет, тъй като преди дни публично зави своята оставка: „Трябва да се спре порочната практика да ни се представят неокомплектовани документи, колкото да се каже, че са минали през Обществения съвет. А после, поради това че становищата не са  достатъчно категорични и ясни, да се изискват допълнително документи. Има деца, който въпреки решенията на Обществения съвет, няма да получат лечение. Извършва се подмяна на решенията ни. Ето защо Общественият съвет за сега се редуцира с четирима  ( б.а. това са националният консултант по нефрология доц. Анелия Буева, представителят на инициативата "Спаси, дари на…" – Десислава Хурмузова, журналистката Милена Златкова и Красимира Величкова). Администрацията е вече увеличена, но тя продължава да не работи. Обещава се прозрачност, но дейността на Фонда остава непрозрачна. Дори  структурата му вече не е видна на неговия сайт. Там има само информация за директор и счетоводител. Къде са останалите?”

Все пак на сайта на Център Фонд за лечение на деца може да се намери информация за постъпилите дарения. През последните три (приключили, отчетни) години даренията се променят така: 2013 г. – общата постъпила сума е  565 763.20 лв.; 2014 г. – 251 284.03 лв.; 2015 г. – 159 467.80 лв. За тази година до септември  са постъпили само  6 236.58 лв. Очевидна е тенденцията за намаляване на даренията.И не е трудно да се отгатне, че съмненията в законосъобразното им използване са  основна причина за това. Според Величкова постъпленията вероятно намаляват по причина на случилите се през последните месеци сътресения. Като пример тя посочва, че при предишното ръководство е било договорено партньорство с волейболния клуб на Влади Николов, който обещал да дари на Фонда 50 000 лв. от своя бенефис, но после се отказал.”Арестите и възникналите конфликти бяха  клеймо върху Фонда и до ден днешен разколебават доверието както на дарителите, така и на родителите– убедена е Величкова. – Виждаме, че много дарителски кампании се организират, без  болните деца да са подавали документи във Фонда.

Според правилника директорът на Фонда на всеки 6 месеца трябва да представя пред Министерство на здравеопазването и пред Обществения съвет, данни  за общото състояние и развитие и за постъпващите финансови средства. Такъв отчет не е представен за тази година, категорични са членовете на съвета. Повечето изразяват подозрение, че директорът умишлено принизява ролята на Обществения съвет и отнема функциите му. Как виждат проблема пациентските организации?

Потърсихме мнението на Пенка Георгиева, председател на най-голямата от тях – „Заедно с теб“. Преди броени дни организацията сне доверието си от директора на Фонда- проф. Владимир Пилосов. Според Георгиева проф. Пилософ познава историята на заболяването на всяко дете и активно е ангажиран с Фонда, липсва му обаче добра комуникация с родителите. Георгиева вижда и друг проблем: „Не може да организираш дарителски кампании и едновременно да имаш достъп до информация отнасяща се до деца със заболяване, на които е отказана помощ от Фонда. При такова положение съществуват условия за пренасочвания. За това подкрепяме идеята да се обнови Обществения съвет.  Дарителските организации не би следвало да са в него. Очаквам Министерство на здравеопазването да даде становище има ли конфликт на интереси за представители на тези организации като членове на Обществения съвет. Не е изключено също дарителските организации  да се опитват максимално да компрометират Фонда, за да може държавата да се откаже от него и да се активират дарителските кампании.”

Ето и отговорът на Красимира Величкова: „Ако Пенка Георгиева има съмнения за конфликт на интереси, нека да посочи конкретен казус за конкретно дете. Нашето присъствие в Обществения съвет по-скоро подпомага Фонда, защото ние познаваме децата, които имат кампании. Когато се гласува лечението на дете, а това става според медицинската документация, се гледа терапевтичната целесъобразност, а не дали има кампания или не. Ако такова дете с кампания бъде финансирано от Фонда, ние съобщаваме, в случай, че за него се провежда и дарителска кампания, защото ние следим това. Така че не допускаме припокриване на средства за едно и също лечение. Фондът може само да допълни разликата. Ние следим хората буквално левче по левче, за да не може някой да направи злоупотребата.”

Очевидно изходът е в спазване на правилника и в по- добра комуникация с родителите. От „Заедно с теб” предлагат директорът на Фонда да се срещне с недоволните родители. «Това са родителите на 5-6 децапояснява Пенка Георгиева. – Нека с проф. Пилософ да седнат на една маса и да се разберат. Разумно е директорът на Фонда да се срещне  и с директорите на болниците, в които могат да се лекуват тези деца (подходящите лечебни заведения не са много) и също да се обсъдят проблемите.” Трябва да се осигури възможност родителите да проверяват движението на заявленията си и на всички документи, които се изискват. И това да става по електронен път, по всяко време. Така ще се постигне по-голяма прозрачност. Ако и има специален говорител, с когото да контактуват родителите и той да е на тяхно разположение по всяко време, това ще намали тревогите им. Защото е нужен друг Фонд, работещ ефективно, етично, хуманно.

 

Категории Моделът

Автор: Ваня Шипочлиева

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ  - София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Придобила е специалност по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *