Евростат: Българското семейство – най-ниски спестявания, най-високи задължения

Къде сме ние

Евростат: Българското семейство – най-ниски спестявания, най-високи задължения

Без изненади: страните с най-високи показатели на спестявания на домакинствата в ЕС са Германия, Словения, Франция, Австрия, Холандия, Белгия и Италия

Семействата в България имат най-малко заделени пари за черни дни, а в същото време са сред най-задлъжнелите в Европейския съюз. Това сочат данни на европейската статистическа служба Евростат за 2014 г, съобщава  expert.bg. 

Отчетеният процент на спестявания у нас е отрицателен – минус 0,2%, като след нас по този показател са единствено Латвия – минус 0,8 на сто и Кипър – минус 10,8 на сто.

Страните с най-високи показатели на спестявания на домакинствата в ЕС са Германия, Словения, Франция, Австрия, Холандия, Белгия и Италия.

В Германия процентът на спестявания на домакинствата е бил 16,9, в Словения и Франция – по 14,1, в Австрия и Холандия – по 13,3, в Белгия – 12,6 и в Италия – 10,6 на сто.

По показател „дългове към приходи” България се нарежда до страни като Литва, Латвия, Словения и Чехия, където задлъжнялостта на домакинствата стига 50%. Този процент прави финансовото бреме на семейните разходи по-поносимо.

В същото време дълговете на домакинствата към приходите в Холандия, Дания и Кипър достига цели 200%.

Домакинствата в страните в ЕС с най-висока задлъжнялост ще имат и най-продължителен период от време – 2-3 години, докато успеят да изплатят дълговете си с разполагаемите доходи в семейството.

Категории Конфликти

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *