НАЗ парира манипулации на слънчогледовия пазар

Спекулации

НАЗ парира манипулации на слънчогледовия пазар

След сигнала на Националната асоциация на зърнопроизводителите за необоснован натиск върху цените на слънчогледа, пазарът се успокои и сега търговията върви нормално

След сигнала на Националната асоциация на зърнопроизводителите за необоснован натиск върху цените на слънчогледа, пазарът се успокои и сега търговията върви нормално. Това съобщава председателят на асоциацията Светослав Русалов по повод подозренията за манипулации, които фермерите имаха по отношение на изкупните цени на маслодайното семе. Преди десетина дни навсякъде в страната цената беше паднала на 620 лева за тон, на фона на предишните котировки от 660-660 лв. за тон.

Спадът беше рязък и то в цялата страна, въпреки че международните котировки бяха значително по-високи, припомня Русалов.

След като ръководството на асоциацията отправи официален сигнал за евентуално негласно споразумение между търговците, цените отново възвърнаха нормалните си движения.

В момента тон слънчоглед се продава между 630 и 640 лв., съобщава още Русалов.

Активно върви и износът на пшеница. През последната седмица при хлебното зърно се усети леко поскъпване и сега цените варират между 270 и 280 лева на тон.

От пристанище Варна редовно товарят кораби, основно с фуражно зърно. Очакванията са експорът да продължи, което ще позволи на стопаните да реализират продукцията си.

Източник: Синор.бг

Категории Новости

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *