Д-р Светлозар Сардовски: „Време е да бойкотираме безумието с пръстовите отпечатъци”

Стига раболепие!

Д-р Светлозар Сардовски: „Време е да бойкотираме безумието с пръстовите отпечатъци”

Липсата на информация за пациента позволява на здравното министерство и касата да се възползват от толерантността на хората

Д-р Светлозар Сардовски, инвазивен кардиолог, главен асистент в „Токуда болница – София” помести във Фейсбук снимка на своята майка. Това не би било необичайно, ако на фотографията възрастната жена не бе поставена в абсурдна ситуация – сканиране на пръстов отпечатък на пациент в инвалидна количка. Проблемът възниква при много други пенсионери преди да ги приемат в болница. От поясненията на д-р Сардовски се разбира, че за майката му сканирането е протекло в рамките на близо 20 минути, при най-голяма добросъвестност от нейна страна, докато тя седи в количката, защото е трудно подвижна. На снимката се виждат и  други болни хора, включително мъж в тежко увредено състояние. Всички търпеливо стоят, за да им снемат отпечатъци.  

В текста под изображението д-р Сардовски е написал: „ Тази ситуация се повтори и при изписването . И в двата случая бе  неуспешно сканирането на отпечатък. Тази "невероятно" ефективна процедура за (цитирам) "подобряване качеството на обслужване на пациентите и предотвратяваща източването на НЗОК”, е внедрена от невероятно неефективното ръководство на МЗ, въпреки несъгласието на лекарския съюз и въпреки ясната "простотия" в същността на тази процедура за подобряване на здравеопазването, която простотия лъсва вече с пълна яркост при въвеждането й. Но тази яркост е  недостатъчна да "осветли" тъмният път на "слепите" за разума, управляващ МЗ. Там само огнехвъргачка може да има и то частичен ефект. Но виновни са и пациентите и медицинският персонал, които раболепно търпят това, мрънкайки си под нос…Отговорен за това е основно г-н Министъра, който за съжаление е доктор, който за съжаление или радост, не мога да нарека колега…но мога да го нарека с много други имена и квалификации, които са ясни на повечето хора, та затова няма да се повтарям.”

Когато известен и уважаван медик като д-р Сардовски, автор на  публикации във водещи български  и чуждестранни медицински списания,  Fellow  и член на европейското дружество по кардиология, член на българското дружество по кардиология  и българското интервенционалното дружество по кардиология, напише толкова гневни обвинения срещу здравните законотворци,  със сигурност това е знак, че системата не просто боледува, тя е в предсмъртна агония. И тъй като през 2007 г. д-р  Сардовски бе организатор и един от водачите на стачката в УМБАЛСМ „Пирогов”, а известно време бе и член на Управителния съвет на Български лекарски съюз, „Студия Трансмедия” се свърза с медика и зададе резонния въпрос: Какво да се прави? Може ли лекарското съсловие да излезе от тази ненужно усложнена за пациенти и медици ситуация?

Ето какво каза този български кардиолог: „Не бяха чути от здравното министерство и касата всичките ни доводи досега, включително, че от 1 януари 2018 година личните карти на българските граждани ще са с чип, съдържащ биометрични данни и ще станат универсално средство за електронна идентификация, както гласи и европейският регламент. Явно някой иска да се обогати от сканирането, за сметка на всички българи.  Остава ни само едно – да бойкотираме безумието. Просто болничният персонал трябва да информира пациентите, че имат право да откажат сканиране на пръстовия им отпечатък.”

И тъй като много от работещите в лечебните заведения биха се притеснили от  този подход, поради очаквани санкции (не е тайна, че светкавично се подлагат на проверки лечебните заведения, чиито директори не са съгласни с хрумванията на здравния министър), предлагаме до апаратчето за снемане на отпечатъци да бъде четливо поставена информация, че ако пациентът поиска, може да откаже сканирането. Хората трябва да бъдат осведомени за всички възможности за регистрация. Информирането е в пълно съзвучие със Становище на Комисия за защита на личните данни, от 18 август 2016 г., изготвено по искане на Националната здравноосигурителна каса. Според това Становище в случай на отказ от идентификация с УИН (уникален идентификационен номер, създаден на основата на пръстов отпечатък на здравноосигурените лица), съществуват алтернативни възможности за регистриране  –  ръчно вписване на ЕГН/ЛНЧ или специален номер от регистъра на НАП, както и на номера на българския личен документ на лицето.

До момента липсата на достатъчно информация за пациента позволява на здравното министерство и касата да се възползват от толерантността на обикновените хора, за да прокарват абсурдните си реформи. При сегашната ситуация единствено бойкотът, с участие на медицинското съсловие и на пациентите, би могъл да спре беззаконията с пръстовите отпечатъци и  да попречи те да се превърнат в закон.

 

Категории Мнения, Моделът

Автор: Ваня Шипочлиева

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ  - София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Придобила е специалност по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

13 коментара към “Д-р Светлозар Сардовски: „Време е да бойкотираме безумието с пръстовите отпечатъци””

 1. А на мен ми се иска да бойкотираме безумията на призиви,като това,в което се иска нещо,но не се аргументира ….защо се иска! Иска се,защото било безумие,но не се казва с аргументи….защо е безумие!? Май ,защото ако се въведе,няма да може да се краде…А защо било безумие!?Защото на хората в инвалидни колички им вземали отпечатък….сякаш им вземат…костен мозък!?

 2. ПАРИТЕ ДЕТО ГИ ХВЪРЛИХА ЗА ТАЗИ ГЛУПОСТ ДА ГИ БЯХА ДАЛИ НА БОЛНИЦИТЕ! ЩЕ ИЗМРАТ ВЪЗРАСТНИТЕ ХОРА В БЪЛГАРИЯ, ДОКАТО ИМ ВЗЕМАТ ПРЪСТОВИ ОТПЕЧАТЪЦИ!

 3. Разбира се,че е време!Неможе да се съгласяваме до безкрай.Неможе вечно да сме по-ниски от тревата и по-тихи от водата.

 4. За Стоян Хлебаров

  "През 2012 г. Турция въведе въпросния метод с биометрични данни за влизане в болница със същите аргументи, че ще спре измамите. След това обаче започнали дела от турската лекарска асоциация и други организации и през 2014 г. държавният съвет на Турция е спрял метода с аргумента, че биометричното даване на данни не може да бъде предпоставка за оказване на медицинска помощ. В Турция то е обявено за неконституционно.

  Европейският съд за правата на човека също е заявил незаконността, но по друг казус, допълни бившият здравен министър. А Комисията за защита на личните данни в България накрая е постановила, че това е пожелателно и не може да бъде единственият начин за регистрация при влизане в болница."

 5. Българоубиецът Москов притихна след бурите с вакдините, отпечатъците и други измислени от него безумия. И тъй като очевидно вместо в затвора, ще продължава с вредното ди присъствие да унищожава народа ни, предлагам да се кандидатира за президент – там вече ще се справи успешно със закопававането на България!

 6. В понеделник излизам от болница. В отделението секретарката пп2шумя 24 пациента и същевременно има да чекира изписаните – по 2 пъти веднъж за изписване и още веднъж ЗА протокол към здравна каса. Беше 14.00 ч а списъкът за приемане бе до средата обработен. Аз бях изписана към 15.00.
  Имаше човек с някакво заболяване на ръцете който по никакъв начин не успяваше да остави отпечатък – събраха се и четоха на глас Наредбата за изключения – няма поради заболяване. Така ги оставих да се чудят как да го приемат.
  МЪКАТА Е ГОЛЯМА И ЗА ПАЦИЕНТИ И ЗА ПЕРСОНАЛ !

 7. Какъвто и да е бил замисълът изпълнението е пълна катастрофа. Екипът по сътворението не е влизал болница, камо ли по спешност, иначе щеше да помисли как би бил чекиран от сестрата в отделението, вместо да получи помощ. Колко ли комисионни са ощастюивили някои!? Така няма да спрете източването на касата. Спрете да лицензирате мутренски болници, ивадете на светло тези с грубите нарушения и им търсете отговорност. Не издевателствайте над тези , които си вършат работата защото ще загубите и тях. И уважаеми, колеги отказа на пациента от чекиране почти води до мобилизиране на Интерпол/получихме инструкции/ – те такава полицейщина нема. Жалко

 8. Като всичко във България.Измъчен , ограбен и ощетен народ.МладостА ни мина в чакане и обещания.Същото ги чака и нашите деца и внуци.Гониме ги зорлем да обитават чуждите страни.Борете се ДОКТОРЕ ние сме с вас.Успех ако успеете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *