Екологичен начин за съхраняване на вино са изобретили учени от университета в португалския град Авейру. Те са получили консервант от черупки от скариди, който замества серния двуокис, се казва в публикацията им в изданието Green Chemistry. Учените са създали полимер на основата на веществото хитозан и на тропическото растение гардения.А хитозанът е получен от хитин – основният компонент в състава на скаридената черупка.
Добавянето на консерванта във виното пресича увеличаването на микроорганизмите в него и окислителните реакции, които протичат заради наличието на малки количества желязо и мед в напитката, тъй като полимерът е в състояние да се свързва с тези метали.
Производителите на вино обикновено използват като консервант серен двуокис, но емисиите на този газ замърсяват силно атмосферата, а освен това веществото може да предизвика алергични реакции. С новия консервант се избягват тези проблеми.
Изобретателите отбелязват също, че добавяйки към виното получения от тях полимер, ще подобрят вкуса на напитката, защото в нея ще се образуват ароматни летливи съединения. По думите им новият екологичен метод за запазване на виното може лесно да се използва в производството му, без да повишава себестойността му.
Източник:sinor.bg