Защо при готвене свинската пържола се свива наполовина

Н2О с цената на месо

Защо при готвене свинската пържола се свива наполовина

Пробутват ни месо със суха кръв, мас на прах и химикали

Страната ни е най-големият вносител на „суха кръв“  („кръв на прах“) в Европа, съобщава SOSНовини.bg. Това е отпаден продукт от кланиците, който  според европейските правила трябва да се пакетира и заравя в специални септични ями. Но, когато на собствениците на кланици се предлага, вместо да копаят ями, да натоварят на подходящ превоз отровния продукт и да го изпратят към България, те печелят пари. И тази практика продължава вече 20 години.

Освен това България е вносител и на свинска мас на „прах“, която заедно с придобитата от кланиците  „суха кръв”, се вкарва не само в саламите, но и в кашкавалите, сиренето, млякото, шоколадите, сладоледите и т.н. продукти. Неотдавнашно тестване на салами у нас е показало, че въпросната мазнина е около 30%.

Така че най-често съставът на евтините салами е 30% суха кръв и 30% свинска мас на прах. Останалото е  вода. За се да получи обем, тази течна маса се смесва с химикал – карагенан, който се ползва още за придаване обем на сапуни и гелове.

Може също карагенанът да се вкарва чрез „шприцоване“ в свински пържоли, след което те „набъбват“ двойно и тройно, за сметка на водата.( В такива случаи Н2О се продава на цената на свинското.)

А когато така обработените меса се подложат на термична обработка, обемите им намаляват наполовина. Причината е, че водата се изпарява, но за консуматорите остава веществото карагенан. Той е толкова хранителен, колкото, ако човек похапне сапун, категорични са лекари-диетолози. Е, разбира се, химическата промишленост предлага голямо разнообразие от средства за замаскировка – оцветители на салами, овкусители, ароматизатори и пр.

Изчислено е, че една шприц машина за карагенанова субстанция, която струва между 30-40 хиляди евро, се изплаща за три дни от далаверата с карагенана и водата.

След по-малко от седмица машината започва да работи единствено за престъпното благоденствие на собственика й. Но никой не го наказва,  въпреки че по този начин той руши и погубва здравето на потребителите.

Източник: lekuvai.bg

Категории Опит

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *