БТК ще финансира с 35 млн. евро собственото си придобиване

БТК ще финансира с 35 млн. евро собственото си придобиване

Новите собственици на телекома – Милен Велчев, Спас Русев и ВТБ планират да използват средствата за покриване на дълга от 330 млн. евро.

Българската телекомуникационна компания (БTK) ще кредитира с 35 млн. евро новите си собственици. Според източници на Студия Трансмедия от телекома, в момента се подготвя процедурата, която е по искане на новите собственици –  Милен Велчев, Спас Русев и руската финансова група ВТБ.

Те влязахо в БТК в края на август, след като инвестиционното поделение на ВТБ – VTB Capital прехвърли собствеността над люксембургската компания-майка InterV Investment на дружеството Viva Telecom. До това прехвърляне се стигна, след като InterV Investment не успя да изплати задълженията си по мостови кредит от 150 млн. евро към VTB Capital. Просроченият кредит и обезпечението по него – акциите на InterV Investment бяха придобити на странен „търг“, който VTB Capital организира. Считаният за предварителен фаворит за спечелването му – Спас Русев победи без затруднения, предлагайки 330 млн. евро.

Сумата, разбира се, не е по силите на Спас Русев и като фининасираща страна по сделката влезе…VTB Capital.

Забележителното е, че същата формула, която сега VTB Capital, Милен Велчев и Спас Русев се опитват да приложат, прехвърляйки част от дълга към БТК, е била блокирана от руската банка през 2014 г. Тогава ръководството на телекома прави опит да набере средства през пазара, с които да изплати задължението на InterV Investment по мостовия кредит. С гласовете на VTB Capital в бордовете на компаниите от групата тази сделка е провалена. Това проправя пътя към смяната на собствеността в телекома и овладяването му от банката на КГБ, както наричат ВТБ.

Подробности за сделката очаквайте утре.

Категории Компании

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

1 коментар към “БТК ще финансира с 35 млн. евро собственото си придобиване”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *