Цигарите не са главната причина за белодробния рак

Цигарите не са главната причина за белодробния рак

Виновно за болестта е преди всичко наследствено предразположение, но цигарите улесняват проявата му

Цигарите винаги са били една от основните причини за белодробния рак. Но не са само те. "Напоследък преобладава контингент от млади жени – непушачки, с  много напреднали карциноми, което трудно може за се обясни с тютюнопушене" – коментира хирургът д-р Цетан Минчев.Според него има голяма група млади мъже, които са се отказали от вредния навик преди 10-15 години, но пак са се разболели от белодробен рак.

Лекарят смята, че виновен за болестта е преди всичко генът. Все пак не бива да се пренебрегва и ролята на нездравословния начин на живот. Още през миналия век известният български специалист по пропедевтика на вътрешните болести – проф. Стоян Киркович, свързва рака с рака на белия дроб с нанесени травми в областта на гръдния кош.

Съветите на хирурга д-р Минчев са пушачите да следят внимателно кашлицата си. И, ако тя смени характера си, стане по-особена, по-дразнеща или с болка, ако се появят тънки жилки кръв в отделяния от носа и устата, трябва незабавно да се търси специалист по белодробни заболявания. Разумно е да се направи рентгенова снимка на белия дроб, както и лабораторно изследване на отделяния при кашлицата материал.

 

Категории Практикум

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *