Трудна ли е трудната възраст?

Наръчник за родители

Трудна ли е трудната възраст?

Яна Алексиева: Децата имат нужда от подкрепа в израстването си. Ако родителите я оказват, проявите на агресия биха били по-малко

Асоциация "Родители" и културно-просветното сдружение  "Читалище.то" организираха среща-дискусия с психолога Яна Алексиева. Темата бе – „Страшен ли е "страшният" пети клас?". Целта на събитието бе да подпомогне родителите в общуването им с техните деца. Бяха дискутирани особеностите на т.нар. трудна възраст в днешния свят. Накрая родителите получиха подарък – специален наръчник, озаглавен "Добре дошли в 5 клас!".

Какви са ползите от този наръчник и как ще улеснява родителите при адаптацията на техните деца, изправени пред предизвикателствата на живота? На тези и други въпроси  специално за „Студия Трансмедия” отговаря психологът Яна Алексиева от Асоциация „Родители”:

– Наръчникът улеснява родителите при общуването им с детето, в период, когато то се адаптира към промените на юношеството, а тези промени вече започват от пети клас. Много важно е при днешните особености на живота родителите и децата им да не губят връзка помежду си, да продължават да си общуват и във възрастта, когато подрастващият изпитва естествено желание за леко отдалечаване от семейството. Тогава младият човек отваря широко очите си към света. И този  процес при днешните комуникации е по-бърз, много улеснен от заобикалящата ни среда, от модерните технологии.

Времето, в което живеем е такова, че ни налага преговаряне на ценностите. Не малко деца са в криза и се нуждаят от сериозна подкрепа в израстването си. Ако родителите я оказват, проявите на агресия биха били по-малко. Не искам да коментирам конкретни случаи, но видим ли, че детето ни има проблеми,  ние като възрастни не бива да ги подминаваме, казвайки си – всичко ще се уреди от само себе си. Не бива да ги оставим да се отдалечават, да се затварят в себе си, нито  да им  сложим етикет, че са агресивни. Още по-зле би било да им прилагаме наказания. Това не е ефективна мярка, която има дълготраен смисъл. На децата трябва да се отделя внимание, да се обяснява, да се водят разговори, да се показва разбиране. А наказанието е остаряла мярка, която убива доверието.

Без доверие към родителя, детето е склонно да се скрива, да лъже и в крайна сметка да допуска много повече житейски грешки. Вярно е също, че и ние като родители правим грешки. И аз, въпреки че съм професионалист и работя това, аз също осъзнавам, че като родител не винаги сам права. Важното обаче е да се усетим, че сме допуснали грешка и да искаме да се променим. В това отношение родителите са улеснени. В момента наистина сме във време, в което има много информация – интернет, книги, организации За да допускаме по-малко грешки, можем да ползваме както множеството информации, така и собствения си опит. Нали отдавна се знае, че не е толкова страшно да сгрешиш, по-страшно е да повтаряш грешките си.

Дано не прозвуча крайно, но проблемът сега не е толкова в децата, проблемът е как ние като възрастни се изявяваме и какво демонстрираме пред тях. Показвайки уважение към учителите, подчертавайки нуждата от спазване на определени правила в училище, не означава, че убиваме младежката индивидуалност. Напротив!Тя би могла ярко да се проявява в часове на обсъждания на теми, свързани с любовта, доверието, секса, хигиената. Все още няма такива часове в училище. Ако някъде се провеждат, те са на добра воля. Но се надявам, че ще се случват. А наръчникът, който предлагаме ще подтикне и улесни родителите за такива обсъждания в семейството.Това е път към разбирателството между поколенията, начин да разберем, че не е толкова трудна трудната възраст, както досега сме мислили.

Категории Общество

Автор: Ваня Шипочлиева

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ  - София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Придобила е специалност по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *