НС одобри първо четене отпускането на пари на НЕК за дълга за АЕЦ „Белене“ без да е ясна цялата сума

Преди да отбележим Деня на независимостта…

НС одобри първо четене отпускането на пари на НЕК за дълга за АЕЦ „Белене“ без да е ясна цялата сума

Депутатите гласуваха на сляпо, сякаш се подписват селски кметове. Решението предизвика остри критики в социалните мрежи

Със 132 гласа "за", два "против" и шест "въздържал се" депутатите одобриха на първо четене отпускането на помощ на НЕК за изплащането на дълга за АЕЦ "Белене“. Решението подкрепиха ГЕРБ, ДПС, Патриотичният фронт, БДЦ, АБВ и голяма част от реформаторите. От "Атака" се въздържаха. БСП не участваха в гласуването.

В самото решение не е записана сумата, но се очаква тя да е около 1,2 милиарда лева. За отпускането на парите трябва да се произнесе и Брюксел. От там трябва да кажат дали не се нарушава европейското законодателство, като се предоставя държавна помощ за търговски компании.

Още преди гласуването опитите дълга на НЕК да бъде погасен за сметка на данъкоплатците и потребителите предизвика изпълнени с негодувание коментари във фейсбук.

В профила си Тома Белев пише: Аз съм против държавата да оказва държавна помощ на НЕК заради АЕЦ Белене, ако няма един двама в затвора преди това.Не става някой с един подпис да загроби 1 – 2 милиарда, а после всички да плащаме. Необходимото е само Министерство на енергетиката да изкара елекроразпреносната мрежа от НЕК и да го оставят да се оправя с руснаците както са подписали договора.

Петко Дурмана също коментира: Продължавайте съвестно да си плащате данъците, може освен реактори за Белене да платите и Южен поток :))) Честито на всички съвестни данъкоплатци, вие осигурявате парите, с които руснаците изкупуват България …

По-задълбочена е гледната точка на Юлиян Попов: По повод на това кой трябва да плати за АЕЦ Белене вече беше проведен референдум и хората си казаха, че искат да платят. Това е вероятно най-демократичното прахосничество в историята ни. За съжаление референдумът не включи въпрос за съдебна отговорност.

Петко Ковачев е категоричен: Понеже племето отново се вълнува от АЕЦ "Белене", като пряк свидетел и участник в много от "епизодите" за периода 1989 – 2016 г., мога да ви кажа следното: всички министър-председатели, с изключение на Филип Димитров и всички министри на енергетиката (или шефове на Комитета по енергетика), с изключение на Георги Стоилов, играха за Русия!

Първите реакции на Илиян Василев: По-късно, по-подробно по Белене. Това което трябва да се знае и днес не чух в Парламента. Не е вярно, че е нямало пред кого да обжалваме решението на арбитражния съд. Това е откровена лъжа. Това, че не сме го направили е решение на това правителство със съответстващата отговорност. Обжалва се пред местен съд в Швейцария в 30 дневен срок. Преди да гласуват депутатите – правителството трябва да каже защо не го е направило. Имало е възможности за правна защита и то много по хард, но правителството е предпочела да не се възползва от нея.

Казаното, че плащането на тези пари не е за сметка на данъкоплатците е неистина. Всичко е за сметка на данъкоплатците, защото средствата са от държавния бюджет, без значение дали е кредит или гаранции към НЕК. Отделно стои въпросът за държавна помощ.

Последно – тъй като няма подписан договор нямаме никаква защита и гаранции, че при плащане ще получим каквото и да било. Това, че никой не търси никаква отговорност от никого, а Борисов само медийно обслужва операцията, означава само едно – някой има намерение да строи Белене и използва решението на арбитражния съд като етап в реализацията на проекта.

При толкова много гранд корупция, човек не е сигурен, дали зад сегашния устрем да платим едни огромни пари, не стои поредния интерес от получаването обратно на част от сумата като възнаграждение за плащането.

 

Категории Политика

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *