Мътнини в светлината

Катаракта

Мътнини в светлината

Засегнатите от очно перде виждат по-ясно в полумрак и по-трудно на слънце

Днес в БТА  се състоя пресконференция по повод Национална кампания "Право на зрение". Това е мащабна програма за повишаване информираността за значимите очни заболявания, сред които водеща причина за загуба на зрението е катарактата (очното перде). Над 50% от хората, прехвърлили 55 години, са засегнати от заболяването. Хубавата новина е, че то се лекува успешно.

Окото е сложна оптична система. В нея съществена роля играе лещата. Разположена е между ириса и стъкловидното тяло. Тя пречупва светлината и фокусира светлинния лъч на очното дъно. На нея се дължи способността на окото да се приспособява за виждане на близо и далеч. Лещата е лишена от съдова тъкан. Често с напредване на възрастта настъпват промени в храненето на тази очна структура и там са образуват мътнини. Ако лещата потъмнее, го­ворим за катаракта или за очно перде.

Оплакванията на пациента зависят от мътнитите

Ако мътнините са в периферията на лещата, пострадалият късно разбира, че има перде. Зрението му отслабва бавно. В на­предналите стадии болните успяват да се ориентират само по сенките от светлина. Ако мътнините започват от центъра на лещата, пострадалият установява, че вижда лошо, когато грее слънце, а щом е сумрачно, зрението му се подобрява. Често хората с перде виждат нощем светлината от една улична лампа като сноп от светлина, дошла от няколко лампи. Най-типичният симптом е намаленото зрение. Болният трудно разчита най-малкия шрфт или изобщо не го вижда. Но това оплакване може да бъде белег и на други сериозни заболявания.

Пердето трябва да се оперира

При установяване на катаракта съветът не офталмолозите за   операция   обикновено се приема с тревога. Засега най-резултатно е хирургичното лечение. Наистина има витаминозни капки, които пациентът може да си слага. Но е редно специалистите да бъдат честни към болния и да му кажат,  че с капки пердето му няма да се разнесе. А с напредване на възрастта по правило се увеличават противопоказанията за операция, като хипертония, исхемична болест на сърцето и пр.

Днес  хирургичната интервенция за премахване на помътнялата леща и заменянето й с изкуствена се извършва по много щадящ начин – мътната леща се разпрашава и аспирара. На мястото й се имплантира нова вътреочна леща. Тази терапия е напълно поносима за пациентите. След нея зрението се възстановява бързо. Цената на една леща варира от 500 да 3000 лв. Не се покрива от Здравната каса.

 

Категории Консулт

Автор: Ваня Шипочлиева

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ  - София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Придобила е специалност по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *