Лозан Панов: Френският посланик каза много истини, които болят

„Гнилите ябълки“

Лозан Панов: Френският посланик каза много истини, които болят

Съдебната система трябва да се изчисти от всички прояви, които рушат нейния авторитет, убеден е председателят на Върховния касационен съд

"Съдебната система трябва да се изчисти от всички прояви, които рушат нейния авторитет. Френският посланик само помогна този процес да започне и да се ускори. Той каза много истини, които за съжаление болят, но си остават истини."

Така председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов отговори на журналистически въпрос дали френският посланик Ксавие дьо Кабан е подпомогнал съдебната система да се "изчисти от гнили ябълки", съобщава "Правен свят".

Шефът на ВКС отново коментира темата за промени в НПК и по-специално промяната на подсъдността и прехвърлянето на всички знакови дела за корупция срещу хора, заемащи определени длъжности, от Софийския градски съд в Специализирания наказателен съд. Лозан Панов се надява "разумът в изпълнителната власт да надделее".

До момента становище по темата изразиха председателят на ВКС, ВСС, ССБ. Всички се обявиха срещу тази промяна като основният аргумент бе, че се предлага специализация по субект, а не по материя, които е противоконституционно.

"Нека да надделее разумът, защото много институции изразиха своята позиция по отношение на промяната на подсъдността, включително и ВСС на предходното заседание на пленума. С огромно мнозинство ВСС изрази своята позиция. Моята пък съм я изразявал много преди това, а и много други институции също са на това мнение. Как ще процедира оттук нататък министърката на правосъдието вече е нейна преценка. Но – какви са аргументите за промяна на подсъдността – не виждам никакви основателни, убедителни аргументи зад това", коментира днес Лозан Панов.

За пореден път той припомни, че специализираните съдилища бяха създадени трудно, а още по-трудно бе запълнен техния състав. Действително тогава нямаше желаещи, едва се запълниха щатните бройки предимно със съдии, които до онзи момент работеха на районно ниво.

Председателят на ВКС не може да си обясни откъде идва бързането за тази промяна, особено предвид факта, че върховната инстанция в момента извършва анализ на дейността на двете специализирани съдилища. По първоначални данни той трябва да бъде готов до 30 октомври.

Председателят на ВКС се надява този анализ да подпомогне на изпълнителната власт да вземе окончателно решение. Но до момента той не е чул убедителни аргументи защо се налага тази промяна, Панов не е видял такива в мотивите към проекта, нито от представителите на изпълнителната власт.

По информация на "Правен свят", нито един от присъстващите на вчерашното заседание на Съвета по реформа към МП, не е подкрепил въпросните изменения. Правосъдният министър Екатерина Захариева е заявила, че дебатът ще продължи. Но е взето едно важно решение – да се изискат справки от СГС и СГП за делата за корупция.

Категории Политика

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

1 коментар към “Лозан Панов: Френският посланик каза много истини, които болят”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *