Лидия Шулева: Налага се осъвременяване на отношенията работодател – работник

Труд и капитал

Лидия Шулева: Налага се осъвременяване на отношенията работодател – работник

Браншовете в момента са много раздробени, трябва да се мисли за окрупняване

Налага се нов прочит на идеята за минималните осигурителни прагове, но си заслужава да се направи дискусия за промените. Не може подходът, които е бил валиден преди 13 години, да продължава да бъде такъв и сега. Това каза бившият социален министър Лидия Шулева в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

"Създадоха се диспропорции в някои сектори. Новата рамка трябва да отразява реалностите, да подкрепя пазара на труда, както и добрите отношения между работодател и работник и то в среда, в която се усеща недостиг на работна сила. В сектори, където има недостиг и пазарен натиск, ще последват и по-високи заплати".

По думите на Шулева в България в момента се преговаря с около 80 бранша. "Много са раздробени. Заслужава си да се мисли за окрупняване"."Не съм привърженик на регулациите. Като цяло предпочитам свободата на договаряне и либерализма, но за съжаление в България има много порочни практики и трябва да се извърви един път".

По думите на Шулева правосъдието е "най-важният елемент на икономическата свобода", защото инвеститорите са склонни да пренебрегнат всичко останало – и данъчни ставки, и наличие на квалифицирани кадри и т.н. с репликата: "Да, но нямате правосъдие!". "Докато това не се промени, отношението към нашата страна ще остане същото".

Източник: bloombergtv.bg

Категории Икономика

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *