Какво ни приближава към есента на живота

Състаряване

Какво ни приближава към есента на живота

Тест

Съществуват условия за състаряване като наследственост, материални възможности, особености на заобикалящата ни среда и пр., които не можем да променим. Но има фактори, свързани със старостта, които зависят изцяло от нас.  Как да ги контролираме, така че да намалим изхабяването на организма си? Това ще  научите от този тест.

Изброени са седем условия за състаряване. Отбележете честотата, с която се срещат при вас: винаги – 1 точка; понякога- 2 точки; това не ми се  случва – 3 точки.

Условия:

  1. Лягам си след 23- 24 часа и ставам в 4-5
  2. На вечеря наблягам на сладкишите
  3. Чувствам неспокойствие и тревога
  4. За изкачване и слизане ползвам асансьор
  5. Слушам музика прекалено силно
  6. Оставам сам/а със себе си
  7. Пуша около 20 цигари на ден

Отговори:

От 10 до 13 точки . Спрете да се изхабявате! Опитайте се да промените навиците, които ви състаряват. Ако успеете, ще се чувствате  ще се чувствате по-жизнени, ще бъдете по-действени и много по-здрави.

 От 14 до 21 точки – Вие осъзнавате, че здравословният живот отдалечава старостта. Запазете полезните си навици. Помислете върху слабостите, които допускате. Мотив за промяната им са следните

пояснения:

1.Не е задължително да спите по осем часа всяка нощ, но ако се грижите за добрия си сън, ще изглеждате по-млади.

 2. Изследвания сочат, че захарта в кръвта се прикрепва към протеините и заедно образуват нови молекули, наречени AGE. Тзи молекули увреждат близките протеини като колаген и еластин. В резултат кожата губи своята еластичност и се набръчква.

3. Неспокойствието и тревогите увеличават концентрацията на някои хормони в кръвта, което повишава кръвното налягане и потиска имунитета. Ако стресът се запази  за дълго, състарява се цялото тяло.

4. Поддържането на постоянна физическа активност подпомага  процесите на запаметяване, ограничава възпаленията и риска от хронични заболявания.

5. Загубата на слуха се случва бавно в резултат от продължително излагане на високи децибели.

6.Проучвания на геронтолози показват, че самотата състарява, а истинските приятелства, устояли на времето, са фактор за дълголетие.

7. Освен никотин в цигарите се съдържат над 4000 химични вещества, повечето от които бавно убиват тялото. Близо 40 от тях се смятат за канцерогенни.

Категории Практикум

Автор: Ваня Шипочлиева

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ  - София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Придобила е специалност по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *