Лечение с божията частица

Денят разказва

Лечение с божията частица

Епизод 42 от предаването „Денят разказва“ по Телевизия Европа с участието на доц. Леандър Литов, ръководител на българския екип в ЦЕРН разказва как Големият адронен колайдер се включва във войната с раковите болести

Снимка: Големият адронен колейдер край Женева

Гледайте „Лечение с божията частица“ в „Денят разказва“

Каквото и да се случва по света, вниманието на всички общества без оглед на раса, вяра или местоположение неизменно е фокусирано в Европейският център за ядрени изследвания(ЦЕРН) край Женева, където продължава най-големият научен експеримент в историята на човечеството: работата на Големия адронен колайдер.  От него се очаква ключът към божественото – откритието на Хигс бозона, най-важната елементарна частица, предсказана теоретично от стандартния модел, но все още ненаблюдавана експериментално. Защо е така жадувана Божията частица. Защото тя ще ни даде отговора на най-съкровеното – истината за произхода на вселената и за нейното бъдеще. Но, оказва се, и решенията на доста „земни“ задачи се намират зад вратите на ЦЕРН.

От колайдера сякаш зависят цял коктейл революции: нова физика, ново разбиране на вселената(или вселените?), нов път към бъдещето и нови богове, едва ли не. Но човекът чака новини първо за себе си. Здравето е приоритет номер едно. Навсякъде около нас тече най-жестоката световна война – човечеството срещу рака. И точно тук и сега колайдерът се явява на помощ. Скритото ново оръжие. Малцина знаят, че адронната терапия вече работи и при това дава много обнадеждаващи резултати. И то в сражения с най-страшното злокачествено заболяване – туморът на белия дроб.

Възможно ли е да заработи и български център за йонна терапия? Колко би струвал той и какви са шансовете България да стане регионален център на адронната битка с раковите заболявания? Въпросът е с максимална степен на важност, а цената е човешкият живот.

 

Категории Медии, Обектив

Автор: Емил Янев

Емил Янев е професионален журналист, завършил Факултета по журналистика на СУ „Климент Охридски“, минал през школата на вестниците „Орбита“, „Коотеративно село“, „Старт“, „Подкрепа“ и развил вижданията си като издател на списание „ТВ Плюс“. Сътрудничил е и в ред други издания, където също е защитавал името си с характерния си стил на критичен и ироничен рефлекс към личности и събития. В Българското национално радио той, в тандем със съекипника си Кин Стоянов, създаде пет авторски радиоформата – освен „Часът на инфохолиците“, още „Трамвай по желание“, „Риалити роман“, „Различният до мен“ и „Радиотранс“ - всички отличени с високи журналистически награди. „200 имена, които промениха света“ е първата му книга.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *