Трус на европейските борси след като властите в САЩ глобиха Дойче банк с 14 млрд. долара

Черен петък

Трус на европейските борси след като властите в САЩ глобиха Дойче банк с 14 млрд. долара

Министерството на правосъдието на САЩ поиска от Дойче банк да плати 14 млрд. долара глоба във връзка с разследване относно продажби на ипотечни ценни книжа, съобщи в днес водещият немски кредитор

Европейските фондови борси се намират под натиск през петъчната търговия и са на път да приключат най-лошата си седмица от три месеца насам в резултат на драматична обезценка с над 8% на акциите на Дойче банка, съобщи БНР.

Въпреки че от Дойче банк заявиха, че нямат намерение да покрият евентуални граждански искове в размер близо до цитираната сума и че преговорите с американските власти тепърва започват, акциите на най-голяма кредитна институция в Германия вече се понижават с 8,18%. Това означава, че само в рамките на първата половина на днешната търговия Дойче банка вече успя да се раздели с цели 1,2 млрд. евро от своята пазара капитализация.

Кризата с немската банка се отразява негативно на целия европейски финансов сектор, тъй като има опасения, че и на други банки на стария континент могат да бъдат наложени подобни глоби от страна на Министерството на правосъдието на САЩ. Общият европейски банков индекс се понижава в рамките на деня с близо 2% и е на път да приключи седмицата с понижение от около 7 на сто. Това от своя страна може да се окаже най-солиден спад на банковите акции от края на юни, когато британците гласуваха изненадващо за напускане на ЕС, причинявайки първоначален сериозен шок на световните капиталови пазари.

Акциите на Royal Bank of Scotland PLC се понижават с 5,1%, а на Barclays PLC – с 2,72%, тъй като и двете британски банки са обект на подобно разследване. Спад с между 2% и 4% бележат и акциите на други банки като Standard Chartered PLC, HSBC, UBS, Credit Swisse и Commerzbank.

Днешно понижение на петролните цени с над 1,5% оказва допълнително негативно влияние върху търговията на европейските пазари на акции и по-специално върху общия европейски индекс, включващ петролни и газови компании, който пада с над 1 на сто.

Общият европейски индекс Stoox Europe 600 се понижава с 0,84%, след като вчера успя да поскъпне за пръв от седмица насам (от миналия четвъртък), покачвайки плахо с 0,6%. Очертава се индексът да приключи със седмична загуба от близо 2,3% – най-слабо негово представяне от три месеца насам (от средата на юни).

Драматичният спад на акциите на Дойче банк се отразява негативно на немския фондов индекс DAX, като той се понижава с 1,33%. Френският фондов индекс CAC40 губи 1,1% от стойността си, италианският индекс MIB пада с близо 2%, а британският индекс FTSE100 се понижава с 0,43%.

Категории Финанси

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *