Смехът – лекарство за болни сърца

Печеливш подход

Смехът – лекарство за болни сърца

Два пъти седмично медицински клоуни помагат на малките пациенти в Клиниката по педиатрия и детска кардиология

Малките пациенти на Клиниката по педиатрия и детска кардиология в Националната кардиологична болница също отпразнуваха началото на учебната година. За тях ръководството на болницата организира празник с  участие на медицински клоуни, работещи към клиниката. Те посещават децата два пъти седмично в отделенията и създават по-благоприятна  среда за малките пациенти.От пресцентъра на лечебното заведение разказват за техния празничен урок по здраве, който  включва подходи от театъра, клоунадата и смехотерапията.

Историята на медицинската клоунада започва от 80-те години в САЩ, когато д-р Хънтър Кампбъл слага червения нос, облича се като клоун и започва да носи радост и усмивки както на болни, така и на деца-сираци и здрави деца. Д-р Кампбъл, известен още като Пач Адамс е американски лекар, социален активист, автор на книги и професионален клоун. Всяка година той организира доброволци от цял свят, които пътуват до различни страни, облечени като клоуни и дават надежда и радост на деца-сираци, болни от различни болести или просто обикновени хора.Неговият живот е вълнуващо представен чрез филма „Пач Адамс“ с участие на Робин Уилямс в главната роля. В момента д-р Кампбъл, живее в Арлингтън, Вирджиния, където се опитва да лансира нов модел на здравеопазване – без спонсориране от осигурителни компании. Прилаганата от него смехотерапия има огромен брой последователи в целия свят.

Днес благотворното влияние на смеха е категорично  доказано от науката:

  • Терапията със смях понижава депресията при  деца и при по-възрастни. Едно от потвържденията на това е скорошно изследване, публикувано в списанието Geriatrics and Gerontology International . Според същото проучване смехът подобрява качеството на съня и намалява безсънието.
  • В изследване, публикувано с испанското списание Revista de Enfermeria, учени доказват, че смехът намалява хроничните мускулно-костни болки. Обикновено облекчението настъпва до 45 минути от старта на смехотерапията.
  • Физиолози са установили, че редовният смях подобрява работата на кръвоносните съдове и усилва движението на кръвта, което е от полза за сърцето и кръвоносните съдове. Освен това активира имунната система  и тя се бори ефективно с инфекциите.

А от опит се знае, че когато няколко души се смеят заедно, те лесно стават приятели.

Категории Практикум

Автор: Ваня Шипочлиева

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ  - София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Придобила е специалност по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *