Рискове в сауната

Релакс

Рискове в сауната

При хронично заболяване първо се консултирайте с лекар

Както е известно, почивката и лечението чрез  изпотяване са част от много култури и народни медицини по света.  Сауната е тип суха баня, при която топлината води до отделяне на токсини от тялото. Това е възможност за алтернативно лечение и профилактика.

Доказано е, че редовното ползване на сауна спира началните симптоми на настинка или грип. Обяснението е, че горещият въздух повишава температурата  на тялото, като му причинява   изкуствена треска. Тя допринася за ликвидиране на вредни бактерии и вируси. Освен това топлината стимулира имунната система и така подобрява защита на организма. Сред позитивните ефекти на сауната  върху организма  е т.нар. детоксикация (изчистване от токсини). Постига се чрез ускорени от високата температура биохимични процеси в организма.

Много важно е преди да влезе човек във сауната да е наясно със здравето. Тя не се препоръчва на хора, страдащи от разширени вени; сърдечни заболявания, кожни увреждания или инфекции.

Ако все пак държите да релаксирате по този начин, съветвайте  се с вашия лекар. Трябва да избягвате приемането на алкохол и медикаменти преди да влезете в сауната. Ако имате мускулна травма, не е желателно да стоите при висока температура, защото за удареното място  се препоръчва студен компрес.

Специалистите твърдят, че най-добро за здравето е ползването на сауна един път седмично, с продължителност между 15 и 20 минути. Ако ви прилошее, трябва да излезте веднага, без  да чакате часовникът да отмери предварително определените минути.

Как ще ви повлияе сауната е строго индивидуално, тъй като всеки организъм реагира различно. Някои хора предпочитат умерено повишена температура, а други при по-висока. И все пак, най-безопасна е температурата около 60ºC. Целта е след  този релакс да се чувствате удобно и приятно.

 

 

Категории Практикум

Автор: Ваня Шипочлиева

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ  - София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Придобила е специалност по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *