Изкуствено оплождане ще спаси гигантската панда

Екологично

Изкуствено оплождане ще спаси гигантската панда

Учени търсят средства да се се справят с последиците от климатичните промени. Очаква се глобалното затопляне да унищожи една трета от бамбука

Пандите, националната емблема на Китай, някога са били широко разпространени в южната и източната част на страната, но заради разрастващото се население и  променящата се инфраструктура, те са оцелели само в малки райони, които все още имат бамбукови гори.

Животните изчезнали заради бамбука, който заема 99% от храната им. Без него те са обречени на глад. Изчисления показват, че гигантските панди трябва да ядат между 12 и 38 килограма бамбук все ден, за да имат достатъчно енергия. Освен това им е нужно пространство, за да оцелеят.

През 80-те години на миналия век пандите са били под 1200. В момента те са 2 600, от които 1 864 са възрастни. Сегашният брой на гигантските панди вече е променил  статуса им от „застрашен“ в „уязвим“ вид. Заслуга за това има правителството на Китай, което е инвестирало пари в изграждане на резервати.

Прогнозите за живота на пандите обаче  са противоречиви. Климатичните промени, в следващите 80 години, сигурно ще унищожат една трета от бамбука. Ще стане твърде горещо, за да се отглежда  необходимата им храна. Очакват се и други конфликти между човека и природата. Ще оцелеят ли пандите? Част от учените смятат, че размножаването на този животински вид в плен може да се окаже най-добрата възможност за запазването му.

Много зоолози вярват, че по този начин ще се съхрани гигантската панда, включително чрез прилагане изкуствени  оплодителни методи. В зоологическата градина в Атланта вече са родени близнаци чрез инсеминация. Крайната цел е да се пуснат животните обратно в дивата природа, но от предишни опити сочат, че и в подобни случаи е нужно много внимание. През 2007, първата отгледана в плен гигантска панда е пусната в природата, но е умряла след като е била пребита от диви мъжки панди.

Защо хората се застъпват така активно за този животински вид?
Най-вероятната причина е, че гигантските панди са изключително харизматични с черните и белите си петна. Няма нищо друго по света като тях, твърдят еколози. Очевидно е, че Hоmо sapiens – най-разсъдливото  и може би най-егоистичното същество в природата,  ще запази това, което обича.

Категории Практикум

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *