Ново лекарство се бори с рака на панкреаса

Дръзко

Ново лекарство се бори с рака на панкреаса

Нерваците и пушачите са най-застрашени от коварната болест

Ракът на панкреаса  (задстомашната жлеза) дълго време протича  без никакви оплаквания. Откриването на злокачествения тумор в ранен стадий е изключително рядко. Симптомите на  заболяването зависят от мястото на тумора и настъпват едва, когато той се е разраснал значително и е обхванал околните органи. В такива случаи се препоръчва лъчетерапия, в съчетание с други методи, по правило – химиотерапия и хирургична намеса. Лъчелечението може да се проведе и самостоятелно. Страничните ефекти  са обща отпадналост, гадене, повръщане, локални кожни промени. В последно време се извършва т.нар. интраоперативно облъчване с високо енергийни частици  (електрони). Този метод намалява болката  и може да удължи живота на пациентите.

Новост в подхода към рака на задстомашната жлеза е препарат, който са разработили учени от Лондонския университет. Лекарството стимулира имунната система, помагайки й да се бори със смъртоносния тумор. Препаратът няма странични ефекти и удължава живота на пациентите, съобщава „The Guardian”. В експериментални условия с това лекарство е постигнат 100-процентов изцелителен ефект върху  мишки.  Започнали са изпитания върху хора. В тестовете на медикамента, наречен IMM-101, до момента са участвали 110 души. При това в 85% от случаите ракът на пациентите бил с разсейки в други органи, т.е. в най-агресивния си стадий.

Статистиките показват, че животът на болните в напреднал стадий, подложени на обичайната химиотерапия, се удължава средно с 4,4 месеца. При същата група пациенти, лекувани с IMM-101, този период е 7-12 месеца. Новият препарат въздейства върху имунната система така че  нейните защитни клетки атакуват само структурите на злокачествения тумор, а не увреждат околните здрави тъкани, както се случва при класическите лечебни методи. За цялостното доказване на ефективността от новия препарат са необходими още изследвания, предупреждават учените.

Много важно е при лечението на рака на задстомашната жлеза  да се съхрани емоционалното равновесие на пациента. Подкрепата на близките в такива случаи е съществена част от цялостните грижи за болния. За сега профилактиката на коварната болест е насочена към овладяване на стреса. Значение има въздържането от тютюнопушене, както и здравословното хранене. Данни от две мащабни изследвания, направени в Швеция,  показват, че високите нива на аминокиселината метионин понижават  риска от рак на панкреаса. Богати на  тази аминокиселина са рибата, птичето месо, зеленчуците и млечните продукти.

Категории Консулт

Автор: Ваня Шипочлиева

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ  - София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Придобила е специалност по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *