2. ГАЗОВ ХЪБ ЗА МУЗЕЯ НА ЕНЕРГЕТИКАТА

Bad сompany

2. ГАЗОВ ХЪБ ЗА МУЗЕЯ НА ЕНЕРГЕТИКАТА

Правителството и партиите у нас не предлагат българско-европейски хъб! Те със зъби, нокти се борят за руски хъб на наша територия с най-ниските възможни такси за пренос в цяла Европа – от Атлантика до Урал.Записки на независимия анализатор

"В началото на тази седмица участвах в Инвеститорска Кръгла маса във Варна, посветена на проекта за газоразпределителен център „Балкан“. Запознах участниците във форума с регулаторната рамка като посочих принципите на устойчивост, насърчаване на конкурентното начало и равнопоставеност на участниците.
За регулатора няма никакви пречки за реализация на подобен проект. Той е пазарно ориентиран, стъпил е на европейските директиви и правила в енергийния сектор и което е особено важно – дава взаимни изгоди за всички участници в него. Нашите европейски партньори оцениха жизнеспособността на проекта, чрез който ще се повиши енергийната ни сигурност и България ще се превърне в център на газовата търговия в Югоизточна Европа."
Така писа в своя фейсбук профил председателят на комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. Прочетохме поста му след като в Студия Трансмедия публикувахме първата част от задълбочения анализ на независимия коментатор Григор Лилов ГАЗОВ ХЪБ ЗА МУЗЕЯ НА ЕНЕРГЕТИКАТА Днес ви предлагаме втората част.

Колкото до г-н Иванов, жалко е, че на хора, които години наред са изграждали репутацията си на честен и независим експерт, им трябва толкова кратко присъствие на висок държавен пост, та да се орезилят, пък в по-честите случаи и опозорят. Ала кой у нас помни такива неща? Все пак от Студия Трансмедия ще изпратим на председателя Иванов линкове към публикациите.  

Какво ли вето бихме наложили върху ЕС?
Не си мислете, че имаме право на вето по газовите проекти на други страни! Нямаме! Възможността в заплахата на Бойко Борисов е за едно-единствено вето – по въпроса за европейските санкции срещу Русия, който отново ще бъде обсъден и решаван пролетта догодина – през март.

Това съдържа заплахата – ще накажем Европа, понеже Кремъл ни заобикаля с газа. Но както знаем, родните партии и правителства обичат горещо Москва, а любовта прощава всичко – дори изневярата.

Освен поръчката, която въобще не се крие в словото на Борисов възниква и друг въпрос. На каква цена плашим Европа? И на каква цена ще е потенциалния отговор, ако се стигне до сражение с Брюксел?

За сведение – 2007-2014 г. сме платили като вноски в бюджета на ЕС общо евровата равностойност на 6.2 млрд., а сме получили 20,9 млрд. Очакваме нови и нови милиарди в този 7-годишен период – за метро, за пътища, за стипендиите на ученици и студенти (плащат се с европейски пари), за водоснабдяване, за …За другите последици, които ще дойдат от това сражение, за проблемите – от тези за гастарбайтерите през онези на студентите ни в страните от ЕС до търговията с тях, които ще възникнат, дори не ми се отваря дума.

Анализът на хъба

И още няколко аналитични щрихи за хъба. В нашия регион големи потребители на газ за хъба няма, въпреки нелепите твърдения на вицепремиера Томислав Дончев в изказването му пред конференцията.Защото:

Румъния потребява около 12-13 млрд. кубометра, като нейният собствен добив е 95% от това количество                                                                     

Гърция използва около 3 млрд. кубометра, като близо 70% от тях са руски внос, транзитиран и сега през нашата територия – т.е. 2 млрд. кубометра.

Македония внася около 0.8-1 млрд. кубометра годишно, а чрез нашата територия – около 150 млн. кубометра

Турция използва около 48 млрд. кубометра. От тях руска газ са около 27.3 млрд., от които между 11.3 (за 2015) до 14 млрд. в предишни години, които се транзитират през България. Другите количества руска газ – също между 11 и 14 млрд. в Турция са по черноморския „Син поток” (капацитет 16 млрд.).

Така регионалният пазар е около 31 млрд. кубометра заедно с България. В него всички държави са с пренебрежим дял, вкл. и ние.

Важната страна е Турция. И това обяснава руската позиция – както с изградения навремето през Черно море "Син поток", така и със сегашната идея за „Турски поток”. Т.е. Кремъл няма кой знае каква полза от тръби през България. Южен поток е бил проект на родната и руска клептокрация – да се задигнат един пари. Ето защо и досега няма пукнат километър тръба от стотиците необходими километри, камо ли пък газова компресорна станция на руската територия. А за българската наивна и заслепена от медиите публика – просто пропаганден блъф.

И сега отново ни предлагат като първи вариант също медийно пропаганден блъф. Език мой – враг мой! Ето го в оригинал, така както го изказа премиерът Борисов на конференцията:
Между другото, и в разговора ни с президента Путин за това се договорихме: когато ЕК и България ИМАТ газов хъб, за да съберат доставчици на газ – ОПАААА ! строим хъб на голо – без осигурени доставки на газ – елате  при нас и ние ще преценим дали ни е изгодно или не.

Според втория варинат  ни се предлага не БЪЛГАРО-ЕВРОПЕЙСКИ ХЪБ БАЛКАН, А ХЪБ НА „ГАЗПРОМ”, който ще направим с едни наши 1.5-2 млрд. евро. Защото според четирите родни проекта за Балканския хъб губим сегашния транзит за Турция и Гърция. Според същите тези разчети капацитетът на хъба ще е е между 37 млрд. и 63 млрд. кубометра газ. От тях според сметките доставките чрез отклонения от тръбата ТАНАП-ТАП (Турция-Гърция-Италия) и гръцки терминал за втечнен газ ще бъдат между 3 и 8 млрд. кулбометра. Съответно руската газ ще е 33 млрд. до 55 млрд. кубометра, която с изключение на тази за България изцяло ще се изнася на Запад.

Изводът е, че ПРАВИТЕЛСТВОТО И ПАРТИИТЕ У НАС НЕ ПРЕДЛАГАТ БЪЛГАРСКО-ЕВРОПЕЙСКИ ХЪБ! ТЕ СЪС ЗЪБИ, НОКТИ СЕ БОРЯТ ЗА РУСКИ ХЪБ НА НАША ТЕРИТОРИЯ с най-ниските възможни такси за пренос в цяла Европа – от Атлантика до Урал. По-ниски и от тези през Украйна по времето на руската марионетка Янукович. Цените ни са 1.79 долара на 100 км за 1000 кубика.

Наскоро вестоносец, сега – говорител

Правителството и премиерът отново се държат като посланици на чужда държава. Ако наскоро Бойко Борисов беше специален вестоносец на Ердоган в Брюксел, сега се оказа нещо като специален говорител на „Газпром” и Путин в Европа.
С една много съществена разлика – като вестоносец на Анкара умоляваше ЕС да въведе безвизов режим за турците, докато като пълномощник на Путин вече заплашва открито Европа.

България е Троянски кон на Кремъл, сполучливо ни класифицира навремето със замаяна (в онзи момент на дипломатическия прием глава) Владимир Чижов, тогавашният руски посланик в Евросъюза. Случи се световен скандал. Сега с трезва глава, макар и със синина около окото българският премиер на конференцията отново ни обяви като васална територия и предизвика нова световна сензация.

Навремето се разминахме с европейския газопровод „Набуко” и погребахме проекта именно заради тази позиция. Русия контраатакува с „Южен поток”. Пояснявам за незнаещите, че трасетата на европейския и руския проект на наша територия са напълно идентични. Естествено, никой в Кремъл въпреки пропагандната фразеология нямаше намерение да го строи и затова не се осъществи, а не заради европейската реакция, както твърди Борисов.

Схемата на мотивите е същата, каквото е сега в Сирия – Русия е с войски там, за да спре потенциален европейски достъп чрез средиземноморския бряг на онази държава на газопроводите от Катар, Оман, а в перспектива – и от сегашния си съюзник и бъдещ противник Иран.

Този слугинаж пред Русия на редица разноцветни правителства проваля всички енергийни проекти у нас. Един проект за европейски хъб е въпрос на компромис между интересите на патньорите, а не лансиране и опит за налагане на едностранната руска позиция и тази на Газпром от властите ни –  без отчитане на националните интереси. В търговията винаги има две страни, а при един енергиен хъб – десетки.

Именно затова другите страни и другите компании – Запада, решиха да не рискуват с нас. Именно заради това, макар и на пъпа на географията, всички тръби ни заобикалят и ще продължат да бягат от родната територия.

Именно това посочих в друг свой предишен пост (3 септември) по темата хъб с откъси от моя статия, заради която, отново напомням, преди 18 години и половина – на 17 януари 1998 взривиха редакцията на в. „Труд”, където тогава работех. Преди близо две десетилетия написах: Обаче на тази маса за покер България не участва – нито като играч, нито със залог. Освен чрез картата на територията си – с която други играят, блъфират и цакат…
И прогнозирах, че всички тръби ще ни заобиколят. Мисля, че обясних защо се случва така. Партиите и водачите на държавата отново стъпиха на познатия гибелен път.

В музея на българската енергетика освен атомни реактори като експонат скоро ще можем да покажем и един газов хъб.

Източник фейсбук

1. ГАЗОВ ХЪБ ЗА МУЗЕЯ НА ЕНЕРГЕТИКАТА

2. ГАЗОВ ХЪБ ЗА МУЗЕЯ НА ЕНЕРГЕТИКАТА

 

Категории Икономика

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *