1.	ГАЗОВ ХЪБ ЗА МУЗЕЯ НА ЕНЕРГЕТИКАТА

Bad сompany

1. ГАЗОВ ХЪБ ЗА МУЗЕЯ НА ЕНЕРГЕТИКАТА

Шумно оповестяваната и рекламирана енергийна конференция за газовия хъб „Балкан” у нас се оказа пълен и тотален провал. Записки на независимия анализатор

Хъб има много значения в днешните времена – от транспорта и енергетиката до сферата на компютрите. Иначе означава главина на колелото, център.
Газов хъб ще рече мрежа от тръбопроводи, които доставят към него газ и такива, което изнасят от него и връзки с други подобни мрежи – (интерконектори)
Защо е провал?
 От двудневна заради липсата на участници кръглата маса се превърна в половиндневна, като останалото време се посвети на професионално-тематични екскурзии, да кажем до компресорната станция „Провадия”.
 

Присъствието на големи световни компании в тази сфера, както беше шумно рекламирано, се ограничи само до някои от тях, при това с участие не на техни ръководители, а на съвсем редови експерти, сред които – родни.
 

Другото „голямо” присъствие – това на Европейския съюз, вместо до участието на еврокомисари падна до равнище на двама директори на дирекции в ЕК.
 

Както ви съобщих преди дни в друг пост, предвиденият основен доставчик на газ – руската „Газпром” обяви, че няма да изпрати официални свои представители на кръглата маса. И го направи.
 

За да доставяш газ, ти трябват производители на газ и доставчици – страни, през които да премине, докато стигне до теб. Освен основният доставчик по проекта – Русия, не присъстваха и другите потенциални доставчици – страните от Каспийския регион, Близкия и Среден Изток, Алжир (чрез терминал за втечнен газ) и др.
На кръглата маса не седнаха и държавите – потенциални транспортьори като Турция, Румъния, Гърция, без които хъбът не може да набавя газ от няколко източника.
 

За да разпределяш газа, са ти необходими купувачи за него, които са в Западна Европа. Но и те се разсеяха за конференцията. И как да дойдат, след като, за да достигне този газ до тях,  трябва да премине през територията на други страни. Става дума за Сърбия, Унгария, Австрия в едни от вариантите за хъба, за Румъния, Унгария, Австрия – в други варианти.  Столовете на техните държавни представители също останаха празни край кръглата маса.
 

Колкото до  инфраструктурата, при която всичките ни съседи ни конкурират успешно (газови връзки с други мрежи и капацитет на хранилища на газ) – една  справка за техните възможности:
– Румъния има капацитета за хранилищата и 4 газови връзки;
– Гърция няма достатъчен капацитет и е с 3 газови връзки;
– Турция разполага с 6 газови връзки;
– България се радва само на 2 газови връзки. Няколкото километра газова връзка с Румъния се строи вече … седма година и не особено успешно!
 

За да имаш работещ газов хъб, трябва да либерализираш ценовата и пазарна политика в тази област, да се изгради така наречената платформа за търговия, да се промени законодателството ни, което да включи изцяло и реално изискванията на Третия енергиен пакет на ЕС и т.н. За това обаче на конференцията практически не стана дума, камо ли за реални действия, които се правят и ще се правят в тази област. Тук засега първенец е Румъния, следва я Гърция, последни в ЕС сме ние. Турция има предимството да не прилага Третия енергиен пакет на ЕС
Такива са реалностите

Многопартийната презентация на "Газов гьол“

Ще отбележа, че в енергийните проекти у нас няма никаква партийна опозиция – политиката в тази област винаги е една и съща, както показва всичко случило се досега. И ще дам аргумент – от самия Бойко Борисов от словото му пред конференцията:
Казвам го не само заради нас, а и заради опозицията – в тази тема всички имаме еднакво мислене.

Никой от присъстващите в залата видни представители от опозицията на ГЕРБ не възрази на това акцетирано послание в заключителните изречения от словото на премиера ни.
Реалностите от гореизложеното не попречиха да се демонстрира многопартийно единодушие, а както виждам, и повсеместно медийно, вкл. и от „соросоидните” медии и говорители.
Кръглата маса беше спретната по стария социалистически тертип: „другари, дайде да натиснем”, пък може да стане чудо и да мине шмекерлъка ни.

Но толкова е моженето на властта у нас съвместно с червените ѝ социалистически подгласници.
Толкова са оказаха и способностите на „експертизата”, която е ползвал за тази конференция Бойко Борисов – тази на Лабораторията на Иван Костов и тази на газовия роден император Сашо Дончев, тясно свързан с руските интереси.
Затова конференцията се превърна в шумно представяне, в презентация на „Газов гьол”, подобен на онзи – атомния край Белене. И на подобна стойност – между 1.5 и 2 млрд.евро, от които половината ще трябва да плати България, а другата половина – евенутални шарани, наречени инвеститори, които ще се хванат в този плитък капан.

Как наказахме ЕС с вето заради Русия

Въпреки провала си, тази сбирка, представена едва ли не като световно събитие, все пак произведе световна новина.
Ето я (от видеото на официалния сайт на Бойко Борисов):
http://www.boykoborissov.bg/…/бойко-борисов-няма-да-позволи…

Това съм го казал на прав текст на всички в Европа: няма да позволим България да бъде заобикаляна и правото ни на вето ще бъде използвано.

И к'ва стана тя със „заобикалянето”?
Кремъл не си праща пратеника на конференцията, Газпром декларира официално липсата си на интерес, Русия отказа чрез заявлението на енергийния си миннистър Новак да ни пусне газ по тръба през Черно море.
Въпреки тези неоспорими факти, България парадоксално ще наложи вето на ЕС, ще санкционира някакви европейски решения, а няма да санкционира Москва, понеже именно тя ни заобикаля чрез Турски поток!
Въпреки алогичността на заканата, звученето ѝ е напълно логично и в контекста на българската политическа реалност, която заради възможността да се крадат милиарди и заради тях е готова да обслужи всеки интерес не само на Москва и на кой ли не. Това, че противоречат на националния ни е незначителна подробност.

Следва продължение…

1. ГАЗОВ ХЪБ ЗА МУЗЕЯ НА ЕНЕРГЕТИКАТА

2. ГАЗОВ ХЪБ ЗА МУЗЕЯ НА ЕНЕРГЕТИКАТА

Категории Икономика

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *