Виното пази от злокачествени заболявания

И приятно и полезно

Виното пази от злокачествени заболявания

Рискът от карцином на простатата е намален наполовина при пиене на 4 чаши вино за една седмица

Дегустаторите обичат да говорят за велики вина,  с изключителен цвят (рубинен,  пурпурен, подобен на кармин),  с неустоим аромат (на плодове, цветя, треви, подправки), с вкус, който опиянява, зашеметява, омагьосва и носи блаженство. Тези приятни наслади са съпроводени и от сериозна  практическа полза, която носи алкохолното питие.  Изследвания сочат, че  виното пази от злокачествени заболявания.

Проучване в Южна Франция сред  представителки на нежния пол (напълно здравни  жени и на същата възраст пациентки с рак на гърдата) показва, че тези, които години наред са пиели по чаша  вино  са по-защитени от останалите, с близо 42%. До  такъв процент на защита и до същите изводи стигат  учени от в университета в Отава, а екип изследователи от Лос Анджелис съобщава, че червеното вино има предпазен ефект при действието на някои от хормоните, свързвани с рака на гърдата.

Според резултатите от друго, американско изследване сред мъжете, консумирали до 4 чаши вино седмично, рискът от карцином на простатата е намален наполовина   в сравнение с трезвениците. В научната литература се натрупват данни  и за профилактичния ефект на виното срещу рака на дебелото черно. Има  факти, които говорят за предпазни ефекти на алкохола  и при застрашените от очно заболяване, известно като макулна дегенерация.

Учените обясняват всичко това с присъствието на полезни вещества в напитката, като отдават особено значение на естественото химично съединение  – ресвератрол. При химиотерапия ресвератролът засилва ефекта й.  Експерименти доказват, че в такива случаи раковите клетки стават по-податливи на лечението.

Виното с най-много ресвератлол е Свищовското Мерло

Например:

ГОРЧИВКА Мерло 2011.Неповторимо вино от един от най-известните лозови масиви в България – Горчивка, с уникален тероар и сортов характер. Интензивен черешово червен цвят с леко развитие. Ароматите се разгръщат в комбинация от червени летни плодове и нотки на черен пипер.  Вино с голямо достойнство, неговата структура е изключително стегната, с интензивна дълбочина на вкусовите аромати и приятен мек финал. Както подобава на такова вино, то е произведено в строго ограничени количества и е подходящо за съхранение в частната ви колекция.

Aureos Reserve Мерло 2012. Мощно Мерло, винифицирано от най-потенциалното грозде за годината.Уханието му е на букет от къпини, трюфел и дъб. Този аромат се развива в отлежалото минимум 9 месеца в дъбови бъчви вино.

VINIA Мерло 2013 (Bag in Box) – 3 литра. Отличава се с плътен червен цвят, с развити нюанси, деликатни аромати на череша и касис с билкови нюанси, които изпълват устата и оставят незабравим спомен.

 

Категории Практикум

Автор: Ваня Шипочлиева

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ  - София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Придобила е специалност по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *