Лекуват глаукома с импланти и лазер

Бързи действия срещу бавното ослепяване

Лекуват глаукома с импланти и лазер

Проф. Ботьо Ангелов: контролирайте вътреочното си налягане, особено след 40-годишна възраст

Проф. Ботьо Ангелов, д.м. е офталмолог, началник на Очно отделение при Медицински институт на МВР в град София, главен редактор на списание „Български форум Глаукома”, издание на Фондация „Национална академия Глаукома”.

Проф. Ангелов,  казват, че глаукомата е коварно заболяване. Защо?

– При глаукомата  се увреждат влакната на зрителния нерв, който пренася информация от окото към мозъка. В ранните й стадии пациентите нямат ясни оплаквания. Болестта се открива случайно, когато пострадалият установи, че е тъмна част от зрителното поле на едното му око. Но, когато това се случи, глаукомата е доста напреднала.

Специалистите твърдят, че най-честата причина за увреждането е повишеното вътреочно налягане…

 – Да, ако е над 22 mmHg. Обаче редица  изследвания  (у нас и в света) сочат, че има случаи, при които вътреочното налягане не е високо, но въпреки това се развива глаукома, както и обратното – при надвишаващо нормата вътреочно налягане липсва заболяване. Интересен факт е, че близо половината от пациентите, които се лекуват за глаукома, реално нямат такава, а половината от хората с нарушена функция на очния нерв  пък не знаят, че са болни.

Значи са нужни профилактичните кампании, които ежегодно се организират … 

– Точно така. Но освен определяне на вътреочното налягане, правим, когато е нижно изследвания със съвременни апарати, наречени очни томографи. С тях се наблюдава очното дъно, както и дълбоките слоеве на ретината и очния нерв. По този начин по-бързо се откриват структурните изменения в зрителния нерв.

Колко по-рано могат да се установят неблагоприятните очни промени?

– Обикновено структурните изменения се появяват до 5 години по-рано от функционалните увреждания при глаукома и тогава лечението е по-резултатно.

Какво друго се прилага, освен капки?

– За лечение първоначално се използват различни медикаменти и се извършва лазерна операция, а при неуспех се преминава към класическа операция. Може да се използват  и импланти – високотехнологични произведения, чието предназначение е да заместят дадена тъкан или елемент от орган в човешкото тяло. Нерядко тези подходи се комбинират. В научните списания новости за лечението на глаукомата се съобщават често, но през последните години в практиката не се е наложило нещо супер кардинално. У нас най-новите подходи ще бъдат съобщени на предстоящия 10-ти юбилеен симпозиум на Фондация „Национална академия – глаукома”, който ще се организира през пролетта  (8-ми  април) на 2017 година.

–  Какво препоръчвате като ефективен начин за предпазване от глаукома?

– Профилактиката на заболяването налага след 40-годишна възраст да се прави преглед при специалист-офталмолог веднъж на две години. За хора, наследствено обременени с глаукома или за пациенти с  хипертония, нарушения в кръвната циркулация, съдови и други здравословни проблеми,  е добре профилактичните очни прегледи да се извършват през по-кратки интервали от време.

Още по темата: Месец на безплатните прегледи за глаукома в Университетската болница "Александровска"

Категории Консулт

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *