Данъкът върху дарени храни отпадна на първо четене

Депутатите се вслушаха в гласа на омбудсмана

Данъкът върху дарени храни отпадна на първо четене

Да отпадне ДДС при дарения на хранителни продукти, чийто срок на годност изтича, реши на първо четене Народното събрание

Народните представители приеха на първо четене предложения от Реформаторския блок проект за закон, който освобождава от Данък добавена стойност дарените  храни, чийто срок на годност изтича. Ще припомним, че още през пролетта  Националният омбудсман Мая Манолова и представители на 15 браншови асоциации и хуманитарни организации в писмо до министъра на финансите излязоха с предложение за Освобождаване на дарените храни от данък добавена стойност.

Според вносителите облекчението е от полза за т.нар. "хранителни банки" и за всички, които предоставят социални услуги.

Дарените храни и хранителни продукти не могат да са предмет  на възмездни сделки и ще се ползват единствено в обществена полза.

Подписалите заедно с омбудсмана писмото до министър Горанов, още тогава посочиха как по данни на Българска хранителна банка, всяка година в България се унищожават над 670 000 000 килограма храни. Количеството на унищожаваната храна се равнява на над 2,2 млрд. порции храна на година, (ако приемем, че една порция е 0,300 кг.), с които могат да бъдат хранени всички българи, живеещи под прага на бедност три пъти на ден за една календарна година.

Според данни на НСИ и Евростат над 1,5 млн. българи живеят под прага на бедност с по-малко от 330 лв. на месец. Разходите за храна са тези, които бедните хора силно редуцират, за да посрещат други важни разходи.

Депутатът от ГЕРБ и председател на бюджетната комисия Менда Стоянова каза, че ГЕРБ ще подкрепят тази идея на първо четене, но за второ четене ще предложат редица промени, тъй като според думите ѝ,  при добрите предложения дяволът бил в детайлите.

 

Категории Икономика

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *