Пренасищат ни сензации, слухове,  псевдостатистики …

Обратната страна на медала

Пренасищат ни сензации, слухове, псевдостатистики …

По празниците – колко българи ще затварят буркани, колко ще четат жълта и бозава преса и колко трапезно ще безделничат?

Човек понякога, без да ще, подслушва разговори, които не би искал да чуе. Докато чакам една своя студентка на пейка в двора на Софийския университет, неволно се вслушвам в диалога на двете хигиенистки, отдъхващи в съседство с мен. Обсъждат сензационните новини, научени от жълтата преса – какво казал един дълголетник на 145 години, кой ВИП на какви сватби и погребения бил.

Дори спорят – едната го чела еди-къде си и нямало начин тия да лъжат, другата обаче не им вярва, защото се информирала много надлежно от вестник не знам си кой си. "Ще го изчета и аз, събрала съм си цяла купчина за празниците" обяснява първата.

Ами да, септември е надупчен като швейцарско сирене от множество празнични дни. Хем е рано за делови живот, хем няма истински новини. А затихващият летен сезон се източва с какви ли не медийни и общи обговаряния: сензации, слухове, догадки, псевдостатистики. И най-вече: тържествени патетики за 6 и 22 септември, които рядко се докосват до смисъла на научените български исторически уроци. Зе ненаучените да не говорим.

Най-баналната и дежурна за сезона псевдостатистика пресмята колко българи ще почиват през празничните дни в България и колко – в чужбина, колко лева на ден (и на член от семейството) излиза едната и колко – другата дестинация. Никой обаче не си дава труда да проучи колко българи няма да почиват никъде, колко от непочиващите ще затварят буркани със зимнина, колко ще четат купчини с жълта и бозава преса и колко откровено и трапезно ще безделничат.

Това е обратната страна на медала, която лъсва после в черните хроники на празниците: катастрофи, пияни и дрогирани шофьори, Х жертви и У ранени. А отчаянието и тъгата, безсмислието и демотивацията се преговарят и въртят като перпетуум мобиле, поддържа се нивото на самоокайване и се уплътняват негативните черти в манталитета на българите: непукизъм, обругаване, апатия.

В дните без особени новини (или по-точно – с обичайните лоши новини, които най-често сами произвеждаме), все пак не може да мине без политически "взривове" в нашенското битие, пренатегнато от политизираност дори по празниците.

Предизборната ситуация го благоприятства, предразполага го и нерешимото засега уравнение с тайнствения кандидат на ГЕРБ. Ожесточават се тролските атаки, форумите преливат от пусто в празно, хейтърски дъвки се разтягат на килограм. Масло в огъня наливат и едностранчиви проучвания като това за най-обичаните и най-мразените български политици. Ей, хора, емоцията на избирателите несъмнено е важна, но при избора определящ би трябвало да бъде разумът! Човек се чуди как ще настъпи 6 септември, как ще се съединим днес…

Вероятно някой ще ми възрази, че почивните и празнични дни са за разтоварване – при това кой както го разбира. Напълно съгласна съм. Всъщност моята тлееща съпротива е срещу друго – срещу глупостта, с която до пренасищане изпълнихме и делниците, и празниците, и думите, и живота си.

Източник:standartnews.com

 

Категории Медии

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *