Учени реабилитираха солта

Върнете солниците на масата!

Учени реабилитираха солта

Нови изследвания подкрепят идеята, че щипка натриев хлорид подобрява и ястието и здравето

Преди време повечето лекари съветваха – изхвърлете солниците, това е първата стъпка в борбата с хипертонията и сърдечно-съдовите заболявания. И сега официалното медицинско становище е, че солта е опасно вещество, което трябва да се избягва. Но се трупат данни за обратното – солта е защитник на сърцето, а не нещо, което го уврежда. В тази посока все повече везните се накланят  от  научните  изследвания. Потвърждение за тях има и в житейския ни опит и в древните писания (в Новия Завет например, се изтъква ценността на тази подправка : „ Ако солта обезсолее, с какво ще се осоли?”). 

Припомняме, че внушението за рисковете от натриевия хлорид бе първоначално само хипотеза, но тя постепенно стана неоспорим факт. След 1972 г. започнаха множество образователни кампании за вредите от солените храни. Постепенно общественото  мнение се промени.  

Днес обаче хипотезата за лошата сол губи привърженици. Още през 2011 г. „The New York Times” публикува статия  в която изтъкна необходимостта да се ревизира отношението към солта. Данни от проучване през същата година, тиражирани чрез Международния вестник на медицината  – „IJM” наложиха подобни заключения и стана ясно, че диети с ниско съдържание на сол може действително да бъдат вредни. Съобщение в „The Lancet”, направо предупреди: „Диетите с ниско съдържание на сол увеличават риска от внезапна смърт”. Според специалисти по вътрешни болести ограничаването на солта може да генерира нежелани болестни реакции, включително повишаване на инсулиновата нечувствителност на клетките и развитие на диабет от втори тип. Други лекари обаче акцентират на факта, че прекалената употреба на натриев хлорид вреди на бъбреците. Все още споровете продължават.

Докато те траят, най-разумно е да се подхожда към солта по правилото за златната среда – приемайте нито много, нито малко сол. Вслушвайте се в гласа на собствения си организъм. Той най-добре ще ви каже от колко сол се нуждаете.

Категории Практикум

Автор: Ваня Шипочлиева

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ  - София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Придобила е специалност по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *