Наливат знания  директно в мозъка

Дръзко

Наливат знания директно в мозъка

Човек усвоява всяка чужда дума, ако я чуе 160 пъти

Медици от различни институти по света твърдят, че изучаването на чужд език е начин за борба със старческата деменция (оглупяване) и надежден метод срещу болестта на Алцхаймар. Това убедително доказват изследователи от Канада. Те провели експеримент с 450 пациенти, които имали проблеми с паметта.  Хората били разделени на две групи. В първата попаднали всички, които  знаели два  и повече езика, а във втората – пациентите, владеещи само един език. Оказало се, че във времето при мъжете и жените от първата група проблемите с паметта се задълбочили четири пъти по-бавно в сравнение с по-малко знаещите пациенти. Препоръката на канадските неврофизиолози е да се учи чужд език с цел – тренировка на паметта, независимо от това на колко години е човек.

Лекотата при възприемане на нов език  обаче зависи от мотива, с който се подхожда към информацията. Най-бързо се усвояват жизнено-необходимите знания. А най-старият метод за това е познатата латинска сентенция – „Повторението е майка на знанието”. Според учените  този метод може да се усъвършенства.

Неотдавна невролози от Кеймбриджкия университет са публикували резултати от свое изследване. То доказва интересен факт – за да се запомни една непозната дума, на мозъка са нужни само 15 минути. Най-лесният път  да се постигне това е думата да прозвучи 160 пъти. Учените препоръчват словото да се произнася на глас. Методът е изпробван върху доброволци. С помощта на датчици била проследена мозъчната активност на участниците в експеримента. Мозъкът им реагирал като на нещо родно, след всяка  чужда дума, повторена 160 пъти.

Пробив в неврофизиологията очакват изследователи от HRL Laboratories в Калифорния. Те твърдят, че са разработили уред – стимулатор, който може да въвежда информация директно в някои мозъчни структури. Очаква се след време по този начин не само да се отдалечават различни болести, но и светкавично да се овладяват  нови умения.  Това засега може да се види само в научнофантастичните филми. Например, Нео от „Матрицата” научава Кунг-Фу за секунди, след като уменията за бойното изкуство са "качени" директно в мозъка му. Учените вярват, че един ден ще бъде създаден софтуер, който ще прави хората по-мъдри.

 

Категории Консулт

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *