Една четвърт от икономиката ни се крепи на евросубсидии

Изследване сочи

Една четвърт от икономиката ни се крепи на евросубсидии

Кирил Петков смята, че ако държавата спре да взема външни заеми и евросубсидиите започнат да намаляват, една четвърт от икономиката би изчезнала

Една четвърт от българската икономика се крепи на евросубсидии, заяви пред Bloomberg TV Bulgaria Кирил Петков, съосновател на Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност. Коментарът е по повод изследване, проведено от центъра и MOVE.BG. 

Изследването е установило, че само 21% от българските компании имат експортен потенциал в момента. По принцип в световен мащаб се счита за нормално около 1/3 от една икономика да има експортен потенциал.

Средният приход на служител като някакъв измерител на конкурентоспособност и добавена стойност за фирмите, които обслужват вътрешния пазар, е с 40% по-висока в сравнение с фирмите, които обслужват външните пазари. Това е аномалия, коментира експертът.

Според него тази аномалия се дължи на факта, че държавният дълг нарасна и този ресурс, както и приходите от евросубсидии, влизат основно във фирмите с локален фокус. Така се получава, че по-малко конкурентоспособните фирми имат по-високи параметри на добавена стойност.

Кирил Петков смята, че ако държавата спре да взема външни заеми и евросубсидиите започнат да намаляват, една четвърт от икономиката би изчезнала. 

Категории Икономика

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *