Созопол отново е столица на изкуствата

Аполония

Созопол отново е столица на изкуствата

В първите десет дни от септември старинният морски град приема поредния фестивал „Аполония“, програмата включва над 70 събития от света на театъра, литературата, музиката и киното в България

Фестивалът "Аполония" започва на 1 септември, но официално ще бъде открит на следващия ден с музикалните изпълнения на Милица Гладнишка и Атанас Сребрев, заедно с бигбенда на Българското национално радио, дирижиран от Антони Дончев.

Музикалната програма ще продължи с концерти на Поли Генова и българската алтернативна рок група "Джереми" на 3 и 4 септември. До края на фестивала организаторите са подготвили изпълнения на Влади Ампов – Графа, Д2, "Фондацията" и много други.

Литературата е силно застъпена в програмата на тазгодишната "Аполония" с над 30 четения и представяния на едни от най-търсените български автори в последните години. Сред тях са Владимир Левчев, Ангел Игов, Иван Теофилов, Владимир Зарев.

Романът "Български рози" на Георги Тенев е една от творбите, които ще бъдат представени за пръв път пред публика на тазгодишното издание на "Аполония". На 7 септември на среща с читатели авторът ще разкаже повече за новата си творба, в която описва началото на ХХI век в България като безпощадни години, разбили много илюзии.

На 8 септември е премиерата на пиесата "Авариен изход" на Силвия Чолева. Под режисурата на Десислава Шпатова на фестивалната сцена ще излязат актьорите Рашко Младенов, Снежина Петрова, Валентин Ганев, Йорданка Стефанова, Албена Георгиева и Катрина Златарова.

Някои от най-интересните постановки от театралните сцени в страната през годината също са включени в програмата. В дните между 3 и 10 септември любителите на театралното изкуство ще могат да видят "Кредитът" на Бина Харалампиева (Драматичен театър Пловдив), "Ничия земя" от Стоян Радев (Народен театър "Иван Вазов") и "Пурпурният остров" на Михаил Булгаков, поставена от Теди Москов в кукления театър във Варна.

Предпремиерата на филма "Слава" на Петър Вълчанов и Кристина Грозева се очаква да стане едно от основните филмови събития. Лентата вече получи похвали от критиците на фестивала в Локарно. Предишният филм на двамата режисьори – "Урок", спечели редица престижни награди по света и у нас, сред които международната награда за дебют "Ингмар Бергман" в Гьотеборг за 2015 г., приза за най-добър филм от Международния филмов фестивал в Еквадор (2014г.), голямата награда на "София Филм Фест" и пет награди на Българската филмова академия. "Слава" ще бъде показан на голям екран за пръв път на 8 септрември.

Няколко дни преди това – на 4 септември, е предпремиерата на новия филм на режисьора Димитър Коцев "Шошо" – "Маймуна". Филмът е носител на наградата на публиката на 20-ия София Филм Фест. В главнаат роля е Леонид Йовчев, а във филма участват и Юлиан Вергов,Ана Пападопулу, Радена Вълканова, Валентин Ганев, лександра Костова и Радина Боршош.

Изложбите ще са постоянното присъствие на тазгодишната "Аполония". От началото до края на фестивала в пространствата на художетсвената галерия в Созопол ще бъдат показани творби на 6 от най-популярните български художници – Андрей Лекарски, Стойко Сакалиев, Теофан Сокеров, Калин Николов, Димитър Труканов, Иван Бахченов. Фотографът Темелко Темелков ще представи изложбата с фотографии ANIMA ANIMUS, в които показва своите виждания за душата, за мъжкото и женско начало.

Програмата на фестивала можете да видите на сайта на "Аполония"

 

Категории Цивилизация

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *