„Левски” с нов собственик, но със стар господар

Пременил се Илия

„Левски” с нов собственик, но със стар господар

Мнозина са наясно защо някои фенове прекръстиха „Левски” на „Леевски”

Колаж: Фрог нюз

 

Както и да си се прикрил, ще те намеря, ще те покажа. Делян Пеевски и ортаците му са забравили този израз на Шерлок Холмс. Може и да не са го знаели. Иначе щяха да намерят по-подходящ човек за прикриване следите на олигархичния кръг #Кой във футболния „Левски” от Любомир Минчев, коментира Фрог нюз.

Вместо това прехваленият нов собственик с присъствието си доказва окончателно, че фактическият господар на „сините” остава босът на мафиотски клан Пеевски. Както се казва: Честито на печелившите…

 

А кои са печелившите?

 

1. Несъмнено пръв в списъка е самият Пеевски. Чрез марионетката Минчев той ще опита да източи „Виваком”. При първия опит, когато Пеевски постави за собственици своя адвокат Александър Ангелов, Иво Тонев – човекът на Александър Сталийски и ГЕРБ и полуизвестния строител Николай Иванов, се говореше за 3 млн лева. Те трябваше да бъдат от спонсорство на „Виваком” за „отбора на народа”. Не можаха да ги вземат. Тогава обаче Бойко Борисов спря някои обществени поръчки, в които участваха фирми на Пеевски и той изпадна във финансов глад. Тогава сумата от „Виваком” нарастнала на 17 млн. Днес вече се говори за още по-голяма сума. Готова е и схемата, по която ще бъдат източени милионите и прибрани от съответните лица по трасето. В тази нова „хранителна верига” са се наредили все познати на публиката лица. Познати със своята алчност и забогатяване без да си създал нещо реално.

 

2. Братя Велчеви – Милен и Георги. Те са представители на руската ВТБбанк за България и от доста време дърпат конците в управлението на „Виваком”. Те бяха в основата на криминалния опит да бъде продадена „Виваком” на техния бизнес надзорник Спас Русев, който обаче нещо зацикли. А зацикли, защото процедурите освен непрозрачни, са и твърде съмнителни, за да минат пред съответните инстанции. Братята се надяват да получат своя дял от източването на компанията, защото старателно съдействат за това. Дано не са забравили, че Пеевски не обича да дели…

 

3. Адв. Александър Ангелов също се е наредил в редичката на печелившите. Неговият дял, обаче, никак не е сигурен. Той вярва, че преданността му и досегашното му участие в „Левски” са гаранция за право на парче от тортата. Само че съдбата на изпълнителния директор на „Булгартабак” Венцислав Чолаков и формалния собственик на „Водстрой 98” Иван Миренски, които бяха натирени от Пеевски, би трябвало да му подсказват друго развитие на събитията за него… Аз съм събирач, а не давач. Любима фраза на Пеевски чийто оригинал се губи във времето на мутрите през 90-те.

 

4. Спас Русев – патронът на модела „печели в България през Лондон”. Бившият комсомолски деятел очаква своя дял по право. В смисъл, че и тази поредна схема за „източване на нещо” е възникнала с негово участие. Той е, така да се каже, доайен, в тези практики. А и вече е ангажиран с „Виваком”, доколкото се опитва да я придобие не през главния вход и за жълти стотинки.

 

5. Александър Сталийски – дежурният посредник на главните сили в републиката. Той ще представлява въпросните сили, а за него ще останат трохи. От такива „трохи” успя да спести с любимата си Вили Сечкова към 30 млн в КТБ, които след това превъртя през цесия. Появата на Сталийски е също и доказателство, че източването на „Виваком” и бастисването в един момент на „Левски” е получило „разрешение”.

Любомир Минчев

 

6. Любомир Минчев – новият собственик, така шумно рекламиран от ексдепутата, ексконституционния съдия и агент на ДС Георги Марков. Именно Марков заяви, че новият собственик на „сините” ще е „фин човек, който не е от подземния свят”. С това изречение Марков фактически официализира някои съмнения, че досегашните собственици на отбора са били от подземния свят, но нейсе.

А от кой свят е Любомир Минчев всеки може да прецени. Данни за анализи и заключения има предостатъчно.

Като начало да споменем как по-точно ще стане източването на „Виваком” към „Левски” и защо „сините” няма да получат нищо, а парите ще отидат другаде.

В бизнес средите вече се говори за договор между „Виваком” и „Телелинк” на Любомир Минчев за 4G мрежата на оператора и окабеляване на интернет мрежата. По този начин „Виваком” ще захрани с посочената от Пеевски сума „Телелинк”, а оттам тази сума ще тръгне към „Левски” уж осигурена от новия готин, щедър и „фин” собственик. Сумата, равна на милиони, може и да тръгне в посока „отбора на народа”, но къде ще стигне – е съвсем друг въпрос. Отговорът с най-голяма точост знаят Пеевски и компания, но няма да ни кажат. Защото е редно да говорят за нови бъдещи грандиозни спортни успехи, за купи и шампионски титли. Винаги така се прави – обещява се светло бъдеще, а като свършат парите за грабене – фалит, довиждане и изкарване на някой дург за виновник. Ние дадохме всичко от себе си, но някакви лоши хора ни попречиха

 

7. Георги Марков – големият син фен в официалната трибуна и голям фен на силните на деня. Усилията и шумът, които вдига са безспорни. Ако не стигнат пари до него, със сигурност някой медал и почетна грамота ще се намерят. Пък и казват, че да се раздели с „политическото синьо” и да пристане на ГЕРБ била необходима доста скромна сума, което значи, че го е направил от сърце. Така казват, но сигурно не е вярно, защото Георги Марков не е такъв човек. Говореха и размахваха някакви документи на някакъв агент „Николай”, но той отричаше яростно и хората му повярваха. Верно му повярваха. Що да не му повярват и на твърденията, че Любомир Минчев и богат и фин човек и не е от престъпния свят.

 

Кой е Любомир Минчев? 

 

На 30 август в Левски предстои общо събрание на акционерите, на което трябва да бъде обявена смяната на собствеността в клуба. Новата силна фигура на "Герена", според много източници е Любомир Минчев.

Последният е предприемач и познат в ИТ технологиите. Той е в борда на директорите на компанията "Телелинк", и е приближен до Спас Русев, чието име също се завъртя в медийното пространство за проявен интерес към „Левски”. 

Любомир Минчев бил твърдо решен да изведе Левски на друго ниво. Какво означава „друго” – предстои да узнаем. Същото обещаваше първо Батков от името на Майкъл Чорни (богат и фин човек, не от престъпния свят…), после Ангелов, Тонев и Иванов. Ред е на Минчев.  

Преди време телевизията Канал 3 беше купена от „Медийна инвестиционна организация“ АД през юни. Относно средствата за придобиване новият собственик Мария Опренова заяви, че „парите са семейни, нейни и на съпруга й“. По неофициална информация става въпрос за 1 млн. лева.

Съпругът на Мария Опренова е Любомир Минчев, който е в борда на директорите на фирмата за телекомуникационно оборудване „Телелинк“, еднолична собственост на „Телелинк Холдингс Б.В.“ Нидерландия (предишно име „СийТех Холдинг“). Директори на холандската фирма са лицата Спас Русев, Любомир Минчев, Йордан Попов, Якобус Схаутен и Робърт Доуел. Това написа още тогава сайтът Биволъ.

Интересно е да се припомни, че в периода 2011 – 2013 „Телелинк” е спечелила обществени поръчки за 31 820 796 лв. Все през управлението на ГЕРБ. Фирмата доставя телекомуникационно оборудване, софтуер, резервни части и консумативи за IT инфраструктурата на Столична община, Агенцията по вписванията, Министерството на здравеопазването, агенции, държавни фирми и др.

Най-впечатляваща е поръчката за „интегрирана система за наблюдение на българо-турската граница“, спечелена от консорциум между Телелинк и Индра Системас от Испания, на стойност над 28 млн лв без ДДС. Тази поръчка е финансирана по европейските оперативни програми и е възложена от Дирекция „Международни проекти“ на МВР на 7 май 2013 г. 

Да не забравяме също че когато Любомир Минчев влиза в Канал 3 първата жертва е известната журналистка Лили Маринкова. Причината е предаване с неласкави мнения за Делян Пеевски. Предаването и Маринкова са снети от екран без никакво обяснение. В стил „богат и фин” човек, както се досещате.

 

Топлата дружба „Пеевски – Минчев”

 

Точно преди една година компанията на Ирена Кръстева „Нова българска медийна група холдинг" купува Канал 3 от Любомир Минчев. Сделката става ясна от искане за придобиване на контрол над собственика на телевизията – „Елит медиа България". Това се вижда в регистъра на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).
През „Нова българска медийна група холдинг" майката на депутата от ДПС Делян Пеевски – Ирена Кръстева, е собственик на вестниците „Телеграф", „Монитор", „Политика" и великотърновския „Борба" (които Пеевски нарича „моите медии"), участва и в управлението на няколко компании за разпространение на печатни медии. Сега медийната група ще се разшири и с телевизия.
В медийните среди от повече от година се твърдеше, че зад Канал 3 стои Делян Пеевски, въпреки че в Търговския регистър нямаше потвърждение това да е така. През този период телевизията и медиите на Кръстева следваха една и съща редакционна политика и често се прецитираха. Канал 3 участва активно в това „преливане на новини” и изповядване на идеологията на кръга #Кой. Повече от ясно е, че това е ставало със знанието на Любомир Минчев и съпругата му Мария Опренова. И досега не е ясно на каква цена майката на Пеевски придобива Канал 3.

 

Напоследък е доста популярен и слухът за още една договорка между Пеевски и Минчев. Става дума последният да се включи в издръжката на „Стандарт”, агенция Блиц, „Труд” и „24 часа”. Пеевски нямал свежи пари, за да налива в тях, а не искал те да се обърнат срещу него, както вече направили с предишния си финансов благодетел – Цветан Василев с фирми, близки до него и КТБ. Трябва или да им отрежа главите изведнъж, или да им пускам по нещо, за да ги държа под контрол, твърдял пред свои близки олигархът от ДПС. Той смятал, че Любомир Минчев, когото той уредил да поеме „Левски” и да сключи сделка с „Виваком” е длъжен да се бръкне, за да продължи поне за известно време животът на споменатите медии.

 

„Телелинк” на Любомир Минчев е любимец на управляващите не от времето на ГЕРБ, а доста отпреди това. Ето какво пише любимият на Пеевски днес „Стандарт” още през 2005 г:

 

Покрай приватизацията на БТК и управлението на жълтите министри и фирмите на Спас Русев просперираха. Неговата "Телелинк" заедно с БТК спечели конкурса, обявен от Николай Василев още докато беше министър на транспорта. Той бе за доставка на интернет по училищата. Поръчката е за 31 млн. лева.
 Преди това пък, през март 2004 г., "Телелинк" отхапа апетитно парче от все още държавната БТК, когато тя бе под надзора на министър Василев. "Телелинк" сключи договор с телекома за изграждане на метрополитен мрежи. Контрактът остава засекретен. Твърди се, че реалната му стойност е 50 млн. евро. Сделката е била обсъждана година по-рано по време на срещите на Спас Русев с тогавашния министър Пламен Петров и шефа на БТК Бойко Димитрачков. Който впрочем бе назначен от Петров, а сега задържан в управата от новите собственици. По-късно Пламен Петров подава под натиск оставка като министър. Според запознати със схемата "Телелинк" ще си прибере чисто между 10 и 15 млн. евро от сделката. Разликата е резултат от ценовия марж между закупувана и продавана на БТК техника за изграждане на мрежите за високоскоростен интернет. Съмненията за непрозрачност идват именно от факта, че договорът е засекретен. Така, въпреки че конкурсът е спечелен уж по прозрачния Закон за обществените поръчки, някой е намерил начин да скрие от обществото клаузите. Още по-съмнителен е фактът, че договорът е подписан и от страна на "Адвент". Въпреки че инвеститорът не е още реален собственик, тъй като сделката за БТК по това време не е била финализирана. Под контракта обаче стои парафът на Уилям Ейлуърд, прокурист на "Адвент".
 Чудно е как "Телелинк" е в топ 100 по приходи от продажби в класацията на Търговско-промишлената палата, след като няма потенциал.
 Спас Русев, чийто бизнес е основно комисионерски и лобистки, е започнал да узаконява спечелените милиони. Но не в Лондон, а в България, където си е поръчал данъчна ревизия. Целта е да се узаконят в България парите, договорени в Лондон
.

Скандалната снимка от яхтата на Спас Русев в Монако. Отляво-надясно: Петър Петров – Амигоса, осъден за пране на 28 млн. долара, Милен Велчев, бивш финансов министър при НДСВ, сега представител на руската ВТБанк за България, Мирослав Севлиевски, бивш министър на енергетиката в правителството Симеон Сакскобургготски, Любомир Минчев и Мария Опренова кръга в дясно). В дъното са убитият контрабандист №1 Иван Тодоров – Доктора и бившият министър на транспорта Пламен Петров.

 

Любомир Минчев може да не е от подземния свят, както твърди днес Георги Марков, но със сигурност е част от свят, който крие много неща. Затова вероятно той и съпругата му се оказват на „онази” яхта в Монако, на която бяха министри от кабинета „Сакскобургготски” и представители на „подземния свят”.

Говори се, че на този яхтен уикенд е договорен един влаков маршрут от България за Гърция, с който да се доставя специална стока. Но само се говори. После Доктора бе убит, а Амигоса осъден за пране на пари. Другите се радават на добро здраве и успешен бизнес. Така е в живота…

 

Днес на ред е „Виваком”, „Левски”, „Телелинк”, спортни успехи, розово бъдеще за „сините”. И пари. Много, много пари.  А където се въртят много пари, винаги възниква проблем с разпределението. Той се решава по два начина – в съда и… извън съда.

 

Георги Иванов – Гонзо е от хората, които знаят за какво става въпрос в "Левски". Именно заради задкулисието той напусна любимия отбор на когото даде всичко от себе си.

 

Същите причини принудиха и Иво Тонев да обяви, че се маха. И той знае за какво става дума и кой е истинския сейбия на отбора. И защо някои фенове прекръстиха „Левски” на „Леевски”…

Засега двамата мълчат. Защото знаят какви неприятности ще си причинят, ако си отворят устата. Прокуратура, НАП, ДАНС, МВР – всичко ще се изсипе върху тях. Когато се променят нещата в тази страна, а това ще стане, независимо от мафията, много истини ще излязат наяве. Тежки истини, грозни истини.

Категории Компании

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *