Хомеопатията – деликатното лечение

Алтернативно

Хомеопатията – деликатното лечение

Д-р Слави Филчев: „Ние, клиничните хомеопати, сме твърдо за ваксините, които влизат в задължителния имунизационен календар”

Д-р Слави Филчев е началник на Детското отделение към Пета градска болница в София и зам.-председател на Българската медицинска хомеопатична организация (БМХО). 

– Д-р Филчев, какво е приложението на клиничната хомеопатия в България?
– Преди време клиничната хомеопатия предизвикваше нездрав интерес с въпроси от рода на: дали действа, какви са разрежданията, има ли нещо в гранулите? Сега тези въпроси не стоят най-вече сред медицинската общност и пациентите. Клиничната хомеопатия навлезе дълбоко и невъзвратимо в ежедневната работа на педиатрите и общопрактикуващите лекари и се превърна в рутинен метод на лечение. При мен в болницата идват за консултация или за хоспитализация много деца, в чиято медицинска документация са написани хомеопатичните медикаменти, с които са лекувани. Клиничната хомеопатия вече е рутинен метод и не е резервирана само за екзотични диагнози или за редки заболявания. Тя има съществена роля и при решаването на проблема с антибиотичната резистентност (устойчивост на вредните микроорганизми към антибионици). Проучвания сочат, че 80% от произвежданите антибиотици за перорална употреба (през устата) се консумират от децата. Педиатрите, които са учили хомеопатия, изписват 50% по-малко антибиотици на своите малки пациенти. Във времето, в което антибиотичната резистентност нараства, когато заради нея не можем да лекуваме тежки инфекции, хомеопатията е не само ефикасен и безвреден метод. Тя ни помага да избегнем излишното изписване на антибиотици. 
– Какво е отношението на хомеопатите към ваксините?
– Има “специалисти”, които казват, че хомеопатите са против ваксините, че ваксините предизвикват мултиплена склероза, аутизъм и т.н. Тези хора най-често не са лекари. Ние, клиничните хомеопати, сме твърдо за ваксините, които влизат в задължителния имунизационен календар. Не бива да лишаваме нашите малки пациенти от една възможност за превенция на тежки инфекциозни заболявания.
– Как съвместявате хомеопатията във вашето детско отделение на болницата?
– Все още не е регламентирано ползването на хомеопатични медикаменти в болниците. Правили сме го със съгласието на родителите при много екстрени ситуации – при тежки пневмонии при деца, които са алергични към всички възможни антибиотици. Имали сме само два такива случая. Хомеопатия използвам в моя кабинет. Нямам рецепта, в която да не фигурират и хомеопатични медикаменти. Понеже моята втора специалност е детски белодробни болести и моите успехи са най-вече в тяхното лечение, при астмата и при така наречените често боледуващи деца. Няма такава официална диагноза, но 90% от пациентите ми са често боледуващи деца – от яслена възраст до 10 г. Те представляват не само огромен медицински проблем, но и социален, финансов, тъй като обикновено майката не може да ходи на работа. Успехите ми при тези деца са умерени, защото не мога да ги излекувам за един месец. Изискват се чести посещения в кабинета в продължение на месеци. Може и да не се получи ефект от първите предписания, защото е нужно да се избере точният медикамент. Нужна е голяма опитност.
Имам изключително добри резултати в лечението на хиперактивните деца, с дефицит на вниманието, с проблеми със съня, а също на нощното напикаване, на заекването. Това са проблеми, с които не може да се справи съвременната медицина или те се лекуват половинчато.
– Хомеопатията има ли някакъв успех при автоимунни заболявания?
– При тях нашите възможности са изключително скромни. Можем само да облекчим страничните ефекти от лечението. Например, можем да снемем до известна степен страничните ефекти на лекарствата, известни като кортикостероиди. Такива странични ефекти са: напълняването, окосмяването, възникването на депресивен синдром. Можем да въздействаме върху общия имунитет, за да премахнем чувството за слабост и умора. В тези случаи постигаме облекчаващ ефект. Не бива да очакваме чудеса от хомеопатията. Но когато пациент идва при хомеопат, обикновено преди това е използвал лекарства,с които си служи официалната медицина и те не са му подействали. Ролята на лекаря е да каже докъде може с конвенционално лечение и къде трява да се действа с хомеопатия.
– Скъпи ли са хомеопатичните лекарства?
– Те са най-евтините на пазара. Един флакон, който може да се използва с месеци, струва около 4 лв. Когато се лекува с обичайните лекарства инфекция при дете, се изписват антибиотик, сироп за кашлица и т.н., което ще струва между 60 и 100 лв. Докато с хомеопатия лечението може да излезе около 10-15 лв.

 

Категории Практикум

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *