„Репортери без граници“: Как Пеевски и майка му въртят медийните бухалки в България

Медийна диагностика

„Репортери без граници“: Как Пеевски и майка му въртят медийните бухалки в България

Сенчестата медийна империя се използва, за да защити интересите на семейството и, над всичко, да сплашва и очерня противниците си

“С помощта на майка си младият български олигарх Делян Пеевски създаде сенчеста медийна империя с цел по-лесно да сплашва и очерня противниците си. Стратегията е успешна. Семейство Пеевски са основни кукловоди, въпреки честите обвинения в корупция и конфликт на интереси”, пише “Репортери без граници” в обширен доклад относно медийните олигарси по света. Организацията е посветила цяла глава за родния представител Делян Пеевски.

Официално Делян Пеевски е просто обикновен законотворец, един от 240-е членове на български парламент, където обаче е рядко забелязван. Роден през 1980 г., той се определя като “успял млад мъж”, въпреки че никога не е работил истинска работа през живота си. Въпреки това през юни 2013 г. бе избран да оглави българската Държавна агенция за национална сигурност (ДАНС). Въпреки че бе само на 33, той бе поставен начело на агенцията, отговорна за контраразузнаването и борбата с тероризма и организираната престъпност в България. Назначението изуми партньорите на България в НАТО и ЕС, на които страната е член от 2007 г.

Властта отмени назначението дни по-късно, но това не успя да успокои гражданите. Почти година протестиращите ходеха по улиците на столицата София, настоявайки за обяснение за назначението на Пеевски, което, според тях, символизира контрола на сенчестите сили върху политиката зад кулисите.

“Беше все едно мафията открито превзе управлението на страната”, каза през юли 2013 г. политологът Огнян Минчев.

СЕНЧЕСТА МЕДИЙНА ИМПЕРИЯ

Очевидно Делян Пеевски не е просто един от многото депутати. Заедно с майка си – Ирена Кръстева – бивш директор на Държавния спортен тотализатор, той притежава най-тиражните български вестници. Въпреки че не е официално, твърди се, че той притежава и няколко вестника – основно талобиди, няколко сравнително “сензационни” интернет сайта и няколко телевизионни канала. Сенчестата медийна империя се използва, за да защити интересите на семейството и, над всичко, да сплашва и очерня противниците си.

И те направиха точно това с протестиращите от лятото на 2013 г., обиждайки ги и клеветяйки ги, като ги наричаха кукли на конци, платени от Джордж Сорос. Някои от протестиращите отговориха, като нарекоха тези издания “медийни бухалки”, сравнявайки семейството на Пеевски с мафиотските банди, които защитават интересите си и решават споровете си, използвайки сплашвания и страх. С изключение на това, че вместо лостове и бухалки, семейството използва обидни и очернящи статии срещу опонентите си.

Две години по-късно правителството в България е друго, както и мнозинството в парламента, но Пеевски все още е депутат. Той дори бе избран за член на Европейския парламент през 2014 г., но преотстъпи мястото си на друг кандидат с мотива, че така ще може “да се концентрира по-добре върху работата си в България”. Какво точно прави той? Завесата бе леко повдигната през август 2015 г., когато той и майка му декларираха собственост в най-тиражните таблоиди в страната (Телеграф, Монитор и Политика). Купиха и Канал 3, третият най-гледан канал в България. Според местни медии семейството продължава крадешком да контролира и множество други медии – включително и сайтовете “Блиц” и ПИК – които защитават активно интересите на Пеевски. Семейството притежава и базирания в Брюксел англоезичен сайт “Нова Европа”. Пеевски призна, че е един и собствениците в “Булгартабак” – местния лидер в производството на цигари, който продава част от продукцията си в Близкия Изток. Когато разследващият сайт “Биволъ” се заинтересува за тази част от бизнеса му, един от основните репортери и редактори в сайта – Атанас Чобанов, стана цел на яда на младия олигарх.

МЕДИЕН ТОРМОЗ НАД СЪПЕРНИКА

“Не минава и седмица без аз или колегата ми в България – Асен Йорданов, да бъдем на челната страница на някои от медиите на Пеевски”, каза Чобанов, който има и френско, и българско гражданство и живее в Париж. Подкрепени с груби фотомонтажи, статиите ги обиждат по всякакви начини и опитват да внушат, че мотивите им са под въпрос. “Биволъ”, който си партнира с Wikileaks на Джулиан Асандж, само за няколко години си създаде репутация на сайта, който добре основано разследва и показва българската и балканска олигархия.

На 10 октомври м.г. двама български журналисти – репортерка и оператор, се появиха пред дома на Чобанов в предградията на Париж. “Звънели са на входната врата и са се представили за мои колеги, за да им отвори жена ми. Искали да потвърдят слух, който се тиражира от медиите на Пеевски, че нелегално обитавам субсидирано от държавата жилище в Париж”, разказва Чобанов.

Всъщност двамата журналисти са пратени от притежаваната от Пеевски телевизия Канал 3. Видеокадри на жена му по пижама на вратата на апартамента бяха показвани многократно от телевизията. “Това е тормоз, но всъщност го приемам за комплимент, защото означава, че сме натиснали там, където го боли”, каза Чобанов, имайки предвид разследването на “Биволъ” за “Булгартабак”. “Ще докажем, че компанията всъщност е намесена в огромна контрабанда на цигари в Ирак, Сирия и Турция”, закани се Чобанов (интервюто е взимано преди разследването на “Биволъ” да излезе и “Булгартабак” да напусне близкоизточните пазари – бел. ред.).

Източник: Топновини

ЦЕЛИЯТ ДОКЛАД В ОРИГИНАЛ МОЖЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТУК.

Категории Медии

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *