Народни представители апелират пред Плевнелиев да наложи вето върху закон, който дави конкуренцията

Отворено писмо

Народни представители апелират пред Плевнелиев да наложи вето върху закон, който дави конкуренцията

Ще се обяви ли държавният глава против допълнение на Закона за данък върху добавената стойност, което ще „изчисти“ от пазара 160-170 дружества в угода на монополистите? Как ще се отрази това допълнение върху цената на горивата и в джоба на българите?

До Президента на Република България
Г-н Росен Плевнелиев
Уважаеми г-н Президент,
На 20 юли 2016 г. Парламентът прие на второ четене Законопроект за допълнение на Закона за данък върху добавената стойност №602-01-30, внесен от Министерския съвет на 10.06.2016 г., приет на първо гласуване на 29.06.2016 г. В чл. 176в, съгласно приетите промени, се въвеждат прекомерни изисквания за обезпечаване на вземанията, които ще засегнат търговците на пазара на горива. Съгласно член 176 в, ал. 2 „ обезпечението по ал. 1 е в размер 20 на сто от данъчната основа на облагаемите доставки, придобиванията или стойността на течните горива за предходния данъчен период, но не по-малко от 50 хил. лева.“
Много показателно за очакваните ефекти от тази мярка е изказването на Васил Панов (директор в НАП) пред Комисията по енергетика. На 23.06.2016 г. г-н Панов заявява, че „над 160 дружества, мисля автоматично ще отпаднат“ визирайки ефектите от приемането на тези промени. В същото изказване г-н Панов обяснява, че „сега с тази мярка ще се изчистят още, да кажем, 160-170 дружества….“.
Очевидно става въпрос за мерки, които ще ограничат конкуренцията на пазара на горива и има съществена опасност да доведат до повишаване на цените, защото сред тези 160-170 фирми, които се планира да бъдат „изчистени“ твърде вероятно фигурират компании със значение за вноса на горива в България.
През февруари 2016 г. КЗК започна разследване във връзка със съмнения за картел на пазара на горива в България. Това решение идва включително като следствие от обстоятелството, че цените на горивата в България за продължителен период от време бяха над средно европейските (като се изключат данъците, за да има сравнимост).
Но фона на съществуващите проблеми с конкуренцията на пазара на горива в България, Парламентът прие мерки, които могат допълнително да намалят броя на фирмите, което да доведе до завишаване на цените най-вече на дизела и бензина. Очертават се преки негативни ефекти – в посока увеличаване на разходите на потребителите за горива и косвени – негативно влияние върху растежа на икономиката, защото горивата са и основен фактор за производство.
Уважаеми г-н Президент, обръщаме се към Вас с настоятелно искане да изследвате въпроса и ако оцените нашите аргументи и мотиви като съществени да наложите вето на текстовете, които нарушават конкуренцията и биха довели до закриването на десетки фирми.
21.07.2016 г.
С Уважение: Мартин Димитров, Петър Славов, Вили Лилков, Борис Станимиров, Валентин Павлов, Никола Хаджийски, Атанас Атанасов, Иван Кирилов Иванов, Настимир Ананиев, Гроздан Караджов

Категории Компании

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *