Европейският зърнен пазар експлодира

Скок на парижката борса

Европейският зърнен пазар експлодира

Участниците в зърнената търговия коментират, че „за местните фермери ударът е троен – много слаба реколта, лошо качество и ниски цени”

 

 

Вчера беше регистрирано драстично повишение на цените на мелничарската пшеница на борсата в Париж –  с 4,5 на сто в рамките само на един ден, до EUR 167 за тон. Тази сутрин борсата вече търгува стойности около EUR 170 за тон.  Reuters, Bloomberg и Dow Jones коментират, че ценовата експлозия  е предизвикана от опасенията, че реколтата във Франция, основен производител на пшеница в ЕС е съсипана от поройните дъждове.

Участниците в зърнената търговия коментират, че  „за местните фермери ударът е троен  – много слаба реколта, лошо качество и ниски цени”. Анализаторите непрекъснато преразглеждат своите прогнози , тъй като  оперативните данни за хода на жътвата показват по-ниски дори от песимистичните прогнози добиви.

Ситуацията е много по-лоша откокото ние очаквахме. Ако продължава така, то може да излезе, че тазгодишната френска екорта е с 25 на сто по-малка от миналогодишната” сподели пред  Reuters един от известните търговци. Миналата година френската реколта от пшеница беше рекордна и възлезе на 41 млн.т.

SINOR.bg
Категории Новости

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *