Депутатите решиха: масоните имат място в съдебната система

Слуги на народа

Депутатите решиха: масоните имат място в съдебната система

Правната комисия на парламента отхвърли предложението в Закона за съдебната власт да се въведе изрична забрана за магистратите да членуват в организации от рода на масонските

Правната комисия на парламента отхвърли предложението в Закона за съдебната власт да се въведе изрична забрана за магистратите да членуват в организации от рода на масонските – "персонифицирани и неперсонифицирани организации с нестопанска цел", които предвиждат непублични правила и процедури за поемане на права и задължения от техните членове. Това стана, въпреки че дебатът за необходимостта от такова обозначаване тече вече години наред – поне от 2000 г., и се илюстрира със знакови примери на сътрапезници в масонски ложи, ловни дружинки и др. Вкарването на подобен текст в закона се предлага най-малко за трети път от 2002 г. насам и неизменно бива отхвърлено.

Парадоксалното е, че веднага след отхвърлянето му от правната комисия днес, депутатите проведоха бурен дебат и за необходимостта всеки магистрат задължително да декларира членството си в съсловна организация, пише "Правен свят". На финала в закона бе записана следното ново изречение второ на чл. 195а, ал. 1: "Всеки съдия, прокурор и следовател, членовете на Висшия съдебен съвет, главният инспектор и инспекторите от Инспектората към Висшия съдебен съвет в едномесечен срок от встъпване в длъжност подават пред съответната колегия на Висшия съдебен съвет декларация за всички свои дейности и членства в организации, юридически лица с нестопанска цел и в други граждански проекти по образец, утвърден от Висшия съдебен съвет. При промяна се подава декларация за коригиране на декларираните обстоятелства в едномесечен срок от настъпването на промяната".

Тя обхваща членството на магистратите в съсловните организации, които са юридически лица с нестопанска цел, но не и това в различните тайни общества и сдружения. Така, без да е посочена изрично, принадлежността към съюзи, асоциации и камари, всъщност ще се декларира.

Категории Акцент, Политика

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *