ЗА ПАМЕТТА И СВОБОДАТА ОТ СХЕМАТА.ЧЕСТИТКА ЗА РОЖДЕН ДЕН

Назаем от „Обаче“

ЗА ПАМЕТТА И СВОБОДАТА ОТ СХЕМАТА.ЧЕСТИТКА ЗА РОЖДЕН ДЕН

Днес, когато е рожденият ден на БИНАР, имаме повод да напомним, че радиото беше лидер в програмите, технологиите, в диалога с гражданското общество и другите медии

Паулиана Новакова е рожба на БНР и родител на БИНАР. Тя  е известна не само като един от популярните водещи на предаването „Добър ден“ и като директор на Програма „Христо Ботев“. От 2010 до 2013 г. Паулиана успя да създаде най-авангардната програма на БНР – интернет радиото БИНАР. Студия Трансмедия я поздравява, заедно с всички колеги от програмата.

На 19-и юли, четири години назад, проходи първото интернет радио на БНР, първото хибридно радио у нас. СВОБОДА ОТ СХЕМАТА –бе неговият слоган, защото  разбиваше стереотипите и традиционните начини на комуникация, сочеше пътя напред за развитие и програмиране на радиото във века на дигиталните технологии и комуникации.

Разработена бе мултимедийна платформа в интернет, която по идея на Валери Тодоров,  генералният директор на националното радио тогава, трябваше да обедини аналоговите и цифровите технологии, като ги пренесе в мрежата на интернет. Опит в тази област нямаше. Специалисти – също. Прави чест и на техническия  екип, който даде всичко от себе си. Инвестирано бе в в хора, технологии, идеи, в развитие, с мисълта новите комунакационни общности и новите публики да „видят“ радиото и да го вкарат в своя свят. Създаден бе уникален продукт. Името БИН@Р  дойде от английската абревиатура на БНР /BNR/. По аналогия и с новото лого на БНР, което съчетаваше в себе си кирилицата и латиницата.  БИНАР демонстрира променените възможности и лидерската позиция  на националното радио в областта на новите технологии. БНР стартира първите експериментални цифрови радиоизлъчвания, преоборудва студийните си комплекси, разшири в непознати мащаби  предавателната си мрежа. Поредният технологичен проект интегрира  в себе си опит, поглед в бъдещето, самочувствие и всички възможности на аудиовизуалните средства за пренос на съдържание в интернет. Водещата цел бе най-доброто от продукцията на  БНР да бъде трансферирано в цифровата ера, адресирано към новите поколения. Раждането на БИНАР бе забелязано и в чужбина. Европейският съюз за радио и телевизия /EBU/ го призна за едно от водещите постижения в областта на радиото и този опит не е повторен досега.

Платформата, предлагаше продукция  в онлайн и офлайн вариант. Онлайн слушане в реалновреме и офлайн/он-деманд – съдържание за многократно ползване,  а така също и възможност за продуциране на съдържание, генерирано от потребителя, възможност за разработване на мултимедийни експериментални формати, възможност,чрез стрийминг канал за излъчване на живо на концерти и спектакли на БНР,  партньорски културни институти, обработка и качване на най-доброто от Златния фонд, секция за собствен новинарски поток,  комуникация на съдържанието в социалните мрежи, видео ток шоу…Всъщност, заложени бяха всичкивъзможности за дистрибуция на съдържание чрез новите технологии.

Съдържанието бе насочено към интерактивното поколение,  съобразено с новата култура на потребление – тематиката, освен че отговаряше на интересите на новите аудитории – алтернативните форми на култура, екология, пътешествия,научни открития, граждански инициативи, беше разработвана от представители на тези общества: еколози, пътешественици, откриватели, лидери на обществено мнение в социалните мрежи. БИНАР трябваше да стане витрината на най-доброто, най-атрактивното от продукцията на БНР с възможност за свободно сърфиране в програмите на БНР и света на радиото чрез новите средства за комуникация.

Създадени бяха  и шест 24-часови музикални канала – музикален радиоплеър с авторски почерк – също комбинация най-доброто от БНР и Златния му фонд – музика, покриваща старите навици и новитевкусове. Те демонстрираха огромния капацитет на фондовете на БНР и даваха уникален шанс на музикалните редактори, работещи в тези жанрове – време, неограничено място, въображение.
И това беше само началото, защото основното за тези отворени проекти е, че те непрекъснато се надграждат и развиват според променящите се  интереси на аудиторията, натрупания опит и най-вече, съобразно развитието на технологиите .

Какво се случи? Едно печално некомпетентно управление зачеркна свободата и вкара непознатото ново в схемата на старото. На една от конференциите, посветени на цифровизацията на излъчванията, гендирът  тогава Радослав Янкулов роди крилатото изречение с опит за  реверанс към телевизията – „HD, каквото и да означава това“. За него и HD, и БИНАР не означаваха нищо. Хибридната платформа, спечелила признанието и уважението на колегите от EBU, бе сведена до семпла интернет притурка, нещокато блог с неясен профил. Оказа се, че тя не може да служи даже за предаване на мачовете от селските първенства по футбол.

Днес, когато е рожденият  ден на БИНАР, имаме повод да напомним, че радиото беше лидер в програмите, технологиите, в диалога с гражданското общество и другите медии. То изгради нови канали и средства за общуване с аудиторията.
Много от това, което беше заложено и направено в хибридната мултимедийна платформа БИНАР вече е остаряло. Необходими са нови идеи, нови хора и много вдъхновение и кураж.  И най-вече – култура на отношение към другото и другите,към  тези, преди тебе, за да ги има и тези след тебе.

Категории Медии

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

1 коментар към “ЗА ПАМЕТТА И СВОБОДАТА ОТ СХЕМАТА.ЧЕСТИТКА ЗА РОЖДЕН ДЕН”

  1. Антон Митов съсипа и Бинар, и радио България. Но новият директор на Мултимедийни програми бие рекорда по тъпота и малоумщина. Този човек окончателно ще загроби радио България. Поне се отърваха от стрижлевия кадър Н.Стоянов, който правеше каналите поп, рок и хит. Сега и тях ги няма

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *