Ако ви хване „рядкото щастие”…

Сезонът против нас

Ако ви хване „рядкото щастие”…

Билкови комбинации помагат срещу разстройство

Често явление през топлите месеци е стомашно-чревното разстройство. Причините са различни – употреба на развалена храна, преяждане с жълти плодове / сливи, кайсии, праскови и други жълти плодове – съдържат магнезий, който действа разхлабващо/, лоша хигиена, пиене на замърсена вода, инфекции. В такива случаи, освен предписаните от лекар медикаменти, могат да помогнат: капка йод в чаша вода / изпива се на един път/, силен черен чай, запарка от билки със запичащо действие  /касис, черна боровинка, очиболец/. Към народните средства обикновено се прибягва, когато човек е в отдалечено място и се налага да си помогне сам или страда от заболявания, поради които е по-разумно да овладее проблема по най-щадящия метод.

При разстройство народната медицина предлага следните изпитани комбинации:

  • Три чаени лъжички наситнени стръкове от овчарска торбичка се заливат с 500 мл кипяща вода. Оставя се да кисне 1 минута и се прецежда. Пие се по 1 чаена чаша топла запарка, три пъти на ден.
  • Смесват се 10 грама стръкове от бял пелин и по 30 грама стръкове полски хвощ, стръкове  бял равнец и коренища  от пачи очеболец. Прави се чай, който се пие топъл, бавно, на глътки, по 1 чаша, три пъти дневно.
  • Разбъркват се предварително раздробени 10 грама кори от дъб, по 20 грама стръкове от полски хвощ и лечебна медуница. Три чаени лъжички от получената смес се заливат с 3 чаени чаши кипяща вода. Варят се 5 – 7 минути. Прецеденият чай се пие топъл, три пъти на ден, по 1 чаша.

 

 

Категории Консулт

Автор: Ваня Шипочлиева

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ  - София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Придобила е специалност по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *