Синтия? Нещо се обърква и духът излиза от колбата

Фатална болест

Синтия? Нещо се обърква и духът излиза от колбата

Има ли синя чума или казаното за нея е поредна теория на конспирацията

На 20 април 2010 година нефтена платформа за дълбочинен добив на петрол, собственост на компанията "Бритиш петролеум", се взривява. Това води до невероятен разлив на петрол в Мексиканския залив. Специалистите изчисляват, че в океана са се излели около 5 млн. барела нефт, а петното от разлива достига 100 000 кв км., унищожавайки всичко живо по пътя си. Огромните финансови загуби принуждават компанията да потърси изход от критичното положение и тя се обръща към Института „Крейг Вентър”, поръчвайки изкуствена бактерия, която да изяде разлетия петрол. От „Крейг Вентър” синтезират бактерия, наречена „Синтия”.

През 2011 г. „Синтия” е пусната в Мексиканския залив и тя наистина започва да изяжда нефтеното петно. Много скоро обаче се разбира, че освен нефта, бактерията изяжда и всичко живо, което й се изпречи на пътя. Последва масова смъртност сред птиците в американския щат Арканзас – загиват над 5000 пернати. В Северна Луизиана са унищожени над 100 000 риби, а 128 работници на "Бритиш Петролеум" заболяват от неизвестна болест. Забраняват им да се лекуват в местните болници, за да не изтече секретна информация за „Синтия”. Тава са данни, изнесени по СNN.

Оказва се, че бактерията „Синтия”, наричана още  „Синя чума” се размножава много бързо и не може да бъде спряна или унищожена с известните до този момент антибиотици. Става ясно, че микроорганизмът е причина за тежки алергии и може да се разпространява чрез най-обикновен дъжд. Смята се, че бактерията е навлязла в течението Гълфстрийм, което мие бреговете на Европа. Британски учени работят по откриване на ефективно противодействие, но все още не са го обявили. Какви ще бъдат последствията за европейците, ако се потвърдят данните за „Синтия” ?

Съществува ли изобщо такава бактерия или съобщенията за нея са журналистическа сензация?

Интересно е, че само организации, борещи се срещу биотехнологиите, говорят за „Синтия”. Пригласят им жълти издания. Нито едно авторитетно научно списание не е публикувало съобщение за този микроорганизъм. В сайта на Института „Крейг Вентър” също  няма дори една дума за бактерията. Микробиолози допускат, че институтът изобщо не е участвал с откритие за ликвидиране на нефта. В природата съществуват микроби, които могат "да ядат" петрол и едва ли петролната компания би отделила огромни финансови средства за сътворяване на специална изкуствена бактерия, при наличие на естествени готови щамове. И още – показаните снимки на "ухапани" от „Синтия” хора, най-вероятно са пациенти, заразени с други микроби, естествено обитаващи топлите води на Мексиканския залив. Вероятно заразите са причинени от бактерии, които могат да навлизат в организма през отворени рани, докато хората плуват или се къпят в замърсени води. Тогава пострадалите развиват инфекция, протичаща с повръщане, диария , коремни болки и появата на мехури по кожата. При 33 на сто от заразените болестта завършва фатално.

Категории Консулт

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *