Плащанията за агроекология се бавят заради злоупотреби с ливадите

Кампания 2015

Плащанията за агроекология се бавят заради злоупотреби с ливадите

Големият проблем е, че тези терени трудно могат да се докажат като обработвани преди 2-3 години, затова и изобретателни измамници бързо се възползвали от помощта. Последвали проверки на място, в резултат на което плащанията се забавиха, поясниха експерти

Инспекторите от агроминистерството и фонд „Земеделие“ са изгубили маса време с проверките на подмярката за превръщането на обработваемата земя в постоянно затревени площи, за които се плащат субсдиии по „Агроекология и климат“. Средствата се плащат за фермери, които са превърнали стари ниви в ливади и пасища, като целта е по този начин да се насърчава животновъдството в изостаналите планински райони.

Големият проблем е, че тези терени трудно могат да се докажат като обработвани преди 2-3 години, затова и изобретателни измамници бързо се възползвали от помощта. Последвали проверки на място, в резултат на което плащанията се забавиха, поясниха експерти.

Преди седмица министърът на земеделието съобщи, че субсидиите по три от подмерките на „Агроекология и климат“, които освен за ливадите включват и тези за опазването на птиците (орнитоложките направления), ще бъдат преведени до 10 юли.

На практика това са последните три направления, по които държавата трябваше да преведе безвъзмездната помощ по ПРСР и директните плащания за 2015 г. Забавянето стана и поради проблеми с уточняване на точните слоеве, определени като постоянно затревени площи.

При орнитоложките направления също има проблем, тъй като там субсидиите по новата програма за развитие на селските райони ще се окажат недостатъчни.

Явно администрацията има проблеми с уточняването на слоевете. Като се добавят проблемите и с поземлените регистри, видимо нещата няма да вървят гладко. Неслучайно при представянето на бъдещия Закон за кадастъра министърът на земеделието Десислава Танева съобщи, че на места се среща яростна съпротива срещу изграждането на обща система, която да сложи ред при ползването на земята.

SINOR.bg
Категории Опит

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *