Ердоган се извини в писмо до Путин за сваления руски самолет

Дипломация:

Ердоган се извини в писмо до Путин за сваления руски самолет

 

 

 

Tурция продължи своите дипломатически усилия за подобряване на отношенията си със съседите си в понеделник, извинявайки се за свалянето на руския самолет близо до границата със Сирия през миналата година..

В писмо до президента на Русия Владимир Путин от понеделник, изпратено същия ден, в който Турция обяви  подобряването на отношенията с Израел, президентът Реджеп Ердоган изрази дъжаление за случилото се през ноември, когато турските ВВС свалиха руски военен самолет, който според Турция е нарушил въздушното и пространство.

Инцидентът вбеси Москва и парализира отношенията между двете страни. Кремъл наложи санкции върху вноса на хранителни стоки от Турция, преустанови безвизовото пътуване на турците и забрани на турските туроператори да предлагат на руските туристи специални ваканционни пакети.

Ердоган стана все по-изолиран в дипломатическо отношения заради възприетия от него авторитарен стил на управление, за твърдата му позиция към Европа по отношение на мигрантската криза, както и заради външната му политика, свързана с една провалена стратегия в Сирия. Опитите за подобряването на отношенията могат да се разглеждат и като опит за възстановяването на нанесените от всичко това вреди.

"Турция се почувства много дълбоко изолирана през последните години, превключвайки от известната политика "на нулеви проблеми със съседите" към такава, при която няма нито един съсед, с който отношенията да са безпроблемни", каза Асли Айдинтасбаш, експерт към Европейския съвет по международни отношения. "Това беше най-самотния момент в историята на републиката – Катар и Саудитска Арабия изглеждаха бяха единствените ни реални приятели".

При Ердоган, Турция се опита да установи приятелски отношения с ислямскщите си партньори – политика, коренно различна от онази дотогава. Някои експерти посочват, че Турция е сгрешила в сметките си – особено в Сирия, където доскоро тя натискаше за свалянето на президента Башар Асад. Тя се противопостави и на САЩ заради кампанията си срещу кюрдските бунтовници, воюващи с Ислямска държава. Допълнителни критики предизвикваха и случаите, в които Турция позволяваше на бунтовниците за минават свободно турско-сирийската граница.

В писмото си до Путин, Ердоган заявява, че "би желал да съобщи на семейството на убития руски пилот, че той споделя тяхната болка и им праща съболезнованията си", според изявлението на говорителя на президента.

Турция обяви, че започна наказателно преследване срещу турчина, който е убил пилота на руския самолет – нещо, за което Кремъл настояваше.

Не е ясно, защо подобряването на отношенията с Русия се случва точно сега. Ердоган е харизматичен лидер, обвиняван в насаждане на популизъм в Турция, както и в нарастващите автократични тенденции. Според редица експерти, турският президент се опитва да промени позициите си н чужбина и така да изчисти имиджа и авторитета си.

Чингиз Чандар – гост-изследовател в Института по тюркология към Стокхолмския университет обобщи: "Ние виждаме контурите на прагматизма на Ердоган. Сега те могат да кажат: "Вижте, ние подобряваме отношенията си с нашите съседи. Ние сме на правилния път".

 

Категории Конфликти

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *