Температурата на виното – условие за наслада

Усещане за финес

Температурата на виното – условие за наслада

Колкото по-лека е напитката, толкова повече може да се охлажда

За да се насладите на виното, много важна е температурата му в момента на сервиране. Ако тя е прекалено ниска, алкохолната напитка не може да разгърне ароматите си. Ако е пък е много висока, виното изглежда твърде  тежко. Според Вили Гълъбова – сертифициран международен винен съдия и винен консултант, съществуват препоръчителни норми, съобразени с вида на питието: леките бели вина се изстудяват до 8-10 градуса по Целзий. С малко по-висока температура – около 12 градуса се сервират белите вина, които са отлежавали в дъб. За розето температурата варира от 7 до 9 градуса. Подходящи за червените вина  са 16-18 градуса. Общото правило гласи, че колкото по-леко е тялото на виното, толкова повече то търпи охлаждане. Така че леките вина се сервират с температура около 12 градуса. Вината със средно тяло – до 14 градуса, а плътните вина не бива да са по-студени от 15-16 градуса и по-топли от 18-19 градуса.

Разбира се, разликата от няколко градуса се определя от сезона, мястото, личните предпочитания и настроението на консуматорите. Австралийският винопроизводител Мичъл Тейлър, цитиран от „ Гардиън”, казва: „ Осем от десет австралийци пият червено вино при стайна температура, която често е твърде висока (24 градуса по Целзий), за да усетят най-добрия вкус на виното”. Производителят се позовава на редица експерти, които са категорични, че високата температура на червеното вино ограбва от финеса и вкуса му. Според Тейлър, проблем има и с температурата на бялото вино, което повечето хора консумират прекалено студено и също не усещат пълноценно вкуса и ароматите му. Винопроизводителят предлага съвет: „Сложете червеното вино в хладилника 30 минути преди да го поднесете, а бялото извадете от хладилника 30 минути преди консумация.” В момента съветът му е приложим и за нашите географски ширини.

Отдавна се знае – дегустацията на вино при най-подходящата температура е изкуство, и тези, които го владеят, със сигурност ще изпитват една от прекрасните наслади на живота. За нейния максимум може да разчитате на  произведените във „Винарна Свищов” напитки, носещи името си от Първи Италийски легион (LEGIO I ITALICA), пазил  Римската граница при днешен Свищов, както и на неповторимите вина, произведени  от най-известните лозови масиви в България – Горчивка. Тези напитки се предлагат в ограничени количества. Подходящи са за съхранение в частни колекции.

Категории Практикум

Автор: Ваня Шипочлиева

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ  - София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Придобила е специалност по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *