Рахой отново ще има трудности да състави правителство

Изборна неделя:

Рахой отново ще има трудности да състави правителство

Консерваторите в Испания спечелиха, но без необходимото мнозинство

 

 

Консервативната Народна партия в Испания на служебния премиер Мариано Рахой спечели най-много гласове на повторните общи избори в страната, проведени в неделя. Социалистическата партия издържа на натиска на партията Подемос и остана най-голямата лява политическа сила в страната. 

Фрагментираният парламент като резултат от изборите обаче не реши въпроса за състава на следващото правигелство. Рахой и представителите на другите политически партии са изправени пред сложни коалиционни преговори. Проведените през декември абщи избори също не произведоха убедителен резултат.

Напредъкът на Народната партия показва, че очевидно консервативните избиратели са откликнали на предупрежденията на Рахой от последния момент за спиране на популистката програма на Подемос в сегашния момент на политическа криза в ЕС. Испанските избори се проведопа само три дни след вота за напускане на ЕС от страна на Великобритания в референдума, който изправи на нокти финансовите пазари в Испания и по света.

При 99.8 % препброени гласове Народната партия има 137 от 350 депутатски места, което е повече от123 места, спечели през декември. Социалистите спечелиха 85 места – 5 по-малко от декември..

Подемос спечели 71 места, точно толкова, колкото и пред декември след като направи предизборен съюз с Обединената левица – друга радикална партия, спечелила 2 места преди 6 месеца.

Другата нова партия – Сиудаданос спечели 32 места, което по-малко от досегашните й 40 депутатски места.

Никоя партия даже не се приближи до формирането на парламентарно мнозинство вчера. Все пак резултатите поставян Рахой на мястото на шофьора, който трябва или да се опита да създаде дясна коалиция или да окаже натиск върху социалистите да сформирането на по-широка коалиция, за да може да се съхрани хегемонията на утвърдените в страната политически партии,които Подемос иска да изкорени.

Говорейки пред размахмащите националното и партийното знаме симпатизанти,Рахой отпразнува победата, но не посочи в речта си как смята да формира новото правителство- "От днес нататъкние ще говорим с всички и ще го направим", добавяйки, че "Испания върви в правилната посока".

Въпреки че резултатите бяха най-лошите в историята за социалистите, те бяпа достатъчни, за да не позволят партията да бъде засмукана от Подемос, което беше прогнозата на повечето предизборни социологически проучвания.

През декември Подемос и Суидаданос за първи път влязоха в парламента. В неделя и двете партии вече показаха, че да изгубили част от провлкателността си на нови политически сили, както и че някои от техните симпатизанти са се разочаровали след тежките и безплодни коалиционни преговори.

 

Категории Конфликти

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *