Израел и Турция ще нормализират отношенията си

Дипломация

Израел и Турция ще нормализират отношенията си

Вероятна е намеса на Кери и Ренци

 

 

Израел и Tурция се съгласиха да възстановят пълните дипломатически отношения между двете страни и така приключиха продължилия 6 години разрив между някога много близките регионални съюзници според официални изпаелски и турски източници.

Министър-председателят на Израел Б. Нетаняху ще обяви споразумението по-късно в понеделник в Рим според израелски източници, пожелали анонимност, тъй като сделката не е обявена все още публично. Турското правителство планира да направи паралелно съобщение в Анкара.

Двете страни се скараха след трагичната  конфронтация от 2010 г. ,когато израелски командоси се сблъскаха с турски протестиращи активисти, които се опитаха с нает от тях пътнически кораб да преминат през наложената от Израел морска блокада на Ивицата Газа – палестинската крайбрежна територия, намираща се под контрола на радикалната ислямистка група Хамас при която загинаха десетина турски активисти..

Двата преговарящи екипа са се срещнали в Рим през уикенда.

Нетаняху замина да Рим в неделя и беше планирано да се срещне с американския държавен секретар Джон Кери и италианския премиер Матео Ренци. Помирението между Анкара и Тел Авив – двама сериозни съюзници на Вашингтон беше в центъра на политиката на Белия дом. По едно време Турция беше най-сериозният съюзник на Израел в мюсюлманския свят и двете страни все още имат общи стратегически интереси, свързани със сдържането на Иран.

В условията на сделката се включва обезщетие от страна на Израел в размер на 20 млн. дол. за семействата на загиналите турци, като Анкара ще снеме обвиненията в криминално престъпление срещу командосите.

Израел е Турция ще върнат посланиците си в двете столици и ще обсъдят прокарването на газопровод, който да доставя природен газ от Израел в Турция.

Изминаха 3 години, откакто президентът Обама оказа натиск върху Нетаняху да преговаря с Ердоган и да се извини за инцидента с турския кораб.

 

Категории Конфликти

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *