ЕС отчита рекорд в износа на храни и земеделски стоки

ЕС отчита рекорд в износа на храни и земеделски стоки

През април 2016 г. държавите от Евросъюза са изнесли селскостопански продукти и храни на стойност 11 млрд. евро

Търговското салдо на Европейския съюз в сектора на селскостопанските продукти и храните достигна рекордна положителна стойност от 1,5 млрд. евро през април при едва 1 млрд. евро през същия месец на миналата година, сочат последните статистически данни, цитирани от пресцентъра на Европейската комисия. Износът през месеца е на стойност 11 млрд. евро.

За последните 12 месеца до края на април доставките за чужбина са достигнали 129 млрд. евро, или с 2,8% повече, отколкото през предходния 12-месечен период. Особено значим е износът на селскостопански продукти и храни за Китай, където е отчетен ръст от 29% за периода май 2015 – април 2016 г.

На месечна база в най-голяма степен през април е нараснал износът на свинско месо и продукти от преработката му.

Сегментът е сред осигуряващите най-голям износ за трети страни, като делът му в общите доставки за чужбина достига 5% в стойностно изражение.

След като през 2014 г. Русия наложи забрана върху вноса на голяма част от селскостопанската продукция и храните, произвеждани в държавите-членки на ЕС, свинското и продуктите от преработката му, които дотогава бяха изнасяни за руския пазар, бяха пренасочени главно към азиатски държави като Китай и Филипините, следвайки няколкогодишната тенденцията за увеличаване на доставките там.

SINOR.bg
Категории Новости

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *