12 000 учители ще бият път на 19 юни за да слушат Бойко Борисов

Разтури, събери седянка!

12 000 учители ще бият път на 19 юни за да слушат Бойко Борисов

Помпозно лицемероприятие в зала „Арена Армеец“ ще направи опит да скрие безсилието при управлението на българското образование

„ Учителството се нуждае от обществена и държавна подкрепа. Съборът ще даде мащаб, ще олицетвори важността на делото ни. Събираме се, за да дадем знак, че учителите са духът на нацията. Назад в историята учителските събори са вземали важни за нацията решения.“

Така вицепремиерът и министър на образованието и науката отговаря на услужливо подхвърления ѝ от журналистка въпрос: Г-жо Кунева, с какво учителският събор, който ще се проведе на 19 юни, ще помогне на системата за образование?“

Еуфорията продължава нататък. Според поръчано от МОН експресно проучване на „Галъп интернешънъл“, 85% от попитаните на 11 и 12 юни 715 учители, отговарят че одобряват провеждането на събора.

За наем на зала "Арена Армеец", озвучаване и техническо оборудване Министерството на образованието било предвидило 100 хиляди лева. Учителите пък щели да пътуват до София с училищните автобуси, а разходите ще се поемат от бюджетите на учебните заведения.

Студия Трансмедия направи експресно телефонно допитване сред най-големите учителски синдикални организации у нас. Какво показа то:

Янка Такева – СБУ: Синдикатът на българските учители подкрепя учителския събор по две причини.Винаги, когато има да се решават глобални въпроси в образованието, въвеждането на нови образователни политики, в миналото нашите предшественици са провеждали такива  събори и са решавали как и по какъв начин да се провеждат тези политики, това число и как и по какъв начин трябва да бъдат  въвеждени в образователната система…

Студия Трансмедия: Министерството ли е организирало тези събори?

Я. Т.: Съборите в миналото се организират от учителите. Сега съборът се организира от Министерството на образованието, с подкрепата на социалните партньори и аз смятам, че това е една добра политика.

С. Т.: Не Ви ли безпокои, че в обявената програма в сайта на  събора, за изказвания и разяснения по реформите са предвидени само час и трийсет и пет минути?

Я. Т.: Не, не ме притеснява по няколко причини. Първата причина е, че министерството откри така наречената „зелена линия“, където до днеска – правоговорът е на Такева – две хиляди въпроса, които вълнуват педагогическата колегия. Тези  въпроси ще бъдат обобщени, по групи и съответно ще се акцентира върху тях. Ще има достатъчно време.

С. Т.: Смятате, че ще стигне времето за обобщаването на  въпросите?

Я. Т.: Разбира се! Да.

Юлиян Петров – Синдикат Образование: Синдикат Образование към КТ Подкрепа е един от основните партньори на националния учителски събор. Надяваме се, че това е първа стъпка, в положителна посока, по отношение на визията на учителя, авторитета на учителя и така, както е отбелязано като мото на събора: „Мисията учител“. Наистина в рамките на последните десетилетия такива събори не са се провеждали.

Студия Трансмедия: Никога досега министерството не е организирало тези събори?

Ю. П.: Има такъв момент, но ако това е първата стъпка към приоритет образование, когато премиерът, на този събор, говарейки и поздравявайки учителите, наистина да покаже, че приоритет образование ще бъде важен за правителството – заплатите на учителите, парите за образование, като цяло и отношението към нашите деца, така и да даде едно положително послание към българското общество, за неговото отношение към труда на учителя.

С. Т.: В програмата на събора за тези поздравления са предвидени 30 мин., а за самите дискусии само час и 35 мин. Смятате ли, че това време ще стигне?

Ю. П.: Поглеждайки по-глобално към събора и дните след събора, много е важно, какво ще се каже на събора, но много е важно, какво ще последва като действие, както на правителството, така и на министерството на образованието и на цялото българско общество. Няма да стигне времето, както и за поздравите, така и за посланията, както беше плонирано учителите да дадат обратната връзка по отношение на реформата и по отношение на новия закон.

За да не остане никаква неяснота, за какво иде реч, да разгледаме обявената в сайта на събора програма:

 

19 юни 2016

 

  09.15 – 10.45

Заемане на местата в залата

  11.00 – 11.10

Откриване

  11.10 – 11.45

Приветствия

  11.45 – 13.20

Изказвания и разяснения по реформата

  13.20 – 13.30

Закриване

Както е видно, за да могат 12 хил. учители да заемат местата си в „Арена Армеец“,  – та   не дай Боже, да им се случат ужасиите, които сполетяха попадналите в залата през нощта на местните избори – са предвидени час и половина.

За да може Бойко Борисов, като една Лепа Брена да получи овациите на 12 хилядната публика – народняшко популистка програма – 35 мин.

След което за час и половина на многохилядната учителска маса ще се разяснява реформата.

Елин Пелин – големият  български писател, който също е учителствал, би попитал с говора на шопите: „Оти ручахме жабетата?“

Отговаряме му веднага. Изглежда, любимата на премиера Борисов зала „Арена Армеец“ изпитва финансов недоимък, та вицето му Кунева, налива едни 100 000 лв., ако и образованието да е недофинансирано. Както разбрахме по-горе пътните разноски на участниците са за сметка на мизерните училищни бюджети.

Колкото до министър-председателят Борисов, той сигурно е щастлив. Орешарски разтуряше седянки, Бойко ги събира.

 

 

Категории Общество

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *