12 000 учители пътуваха за да слушат дуета Борисов – Кунева

Турбопопфолк

12 000 учители пътуваха за да слушат дуета Борисов – Кунева

Панаир на суетнята в зала „Арена Армеец“

 

 

 

Заглавието на текста е обновено. Снимката е от: varnaaсtion.сom

„ Учителството се нуждае от обществена и държавна подкрепа. Съборът ще даде мащаб, ще олицетвори важността на делото ни. Събираме се, за да дадем знак, че учителите са духът на нацията. Назад в историята учителските събори са вземали важни за нацията решения.“

Така вицепремиерът и министър на образованието и науката отговаря на услужливо подхвърления ѝ от журналистка въпрос: Г-жо Кунева, с какво учителският събор, който ще се проведе на 19 юни, ще помогне на системата за образование?“

Еуфорията продължава нататък. Според поръчано от МОН експресно проучване на „Галъп интернешънъл“, 85% от попитаните на 11 и 12 юни 715 учители, отговарят че одобряват провеждането на събора.

За наем на зала "Арена Армеец", озвучаване и техническо оборудване Министерството на образованието било предвидило 100 хиляди лева. Учителите пък щели да пътуват до София с училищните автобуси, а разходите ще се поемат от бюджетите на учебните заведения.

Студия Трансмедия направи експресно телефонно допитване сред най-големите учителски синдикални организации у нас. Какво показа то:

Янка Такева – СБУ: Синдикатът на българските учители подкрепя учителския събор по две причини.Винаги, когато има да се решават глобални въпроси в образованието, въвеждането на нови образователни политики, в миналото нашите предшественици са провеждали такива  събори и са решавали как и по какъв начин да се провеждат тези политики, това число и как и по какъв начин трябва да бъдат  въвеждени в образователната система…

Студия Трансмедия: Министерството ли е организирало тези събори?

Я. Т.: Съборите в миналото се организират от учителите. Сега съборът се организира от Министерството на образованието, с подкрепата на социалните партньори и аз смятам, че това е една добра политика.

С. Т.: Не Ви ли безпокои, че в обявената програма в сайта на  събора, за изказвания и разяснения по реформите са предвидени само час и трийсет и пет минути?

Я. Т.: Не, не ме притеснява по няколко причини. Първата причина е, че министерството откри така наречената „зелена линия“, където до днеска – правоговорът е на Такева – две хиляди въпроса, които вълнуват педагогическата колегия. Тези  въпроси ще бъдат обобщени, по групи и съответно ще се акцентира върху тях. Ще има достатъчно време.

С. Т.: Смятате, че ще стигне времето за обобщаването на  въпросите?

Я. Т.: Разбира се! Да.

Юлиян Петров – Синдикат Образование: Синдикат Образование към КТ Подкрепа е един от основните партньори на националния учителски събор. Надяваме се, че това е първа стъпка, в положителна посока, по отношение на визията на учителя, авторитета на учителя и така, както е отбелязано като мото на събора: „Мисията учител“. Наистина в рамките на последните десетилетия такива събори не са се провеждали.

Студия Трансмедия: Никога досега министерството не е организирало тези събори?

Ю. П.: Има такъв момент, но ако това е първата стъпка към приоритет образование, когато премиерът, на този събор, говарейки и поздравявайки учителите, наистина да покаже, че приоритет образование ще бъде важен за правителството – заплатите на учителите, парите за образование, като цяло и отношението към нашите деца, така и да даде едно положително послание към българското общество, за неговото отношение към труда на учителя.

С. Т.: В програмата на събора за тези поздравления са предвидени 30 мин., а за самите дискусии само час и 35 мин. Смятате ли, че това време ще стигне?

Ю. П.: Поглеждайки по-глобално към събора и дните след събора, много е важно, какво ще се каже на събора, но много е важно, какво ще последва като действие, както на правителството, така и на министерството на образованието и на цялото българско общество. Няма да стигне времето, както и за поздравите, така и за посланията, както беше плонирано учителите да дадат обратната връзка по отношение на реформата и по отношение на новия закон.

За да не остане никаква неяснота, за какво иде реч, да разгледаме обявената в сайта на събора програма:

 

19 юни 2016

 

  09.15 – 10.45

Заемане на местата в залата

  11.00 – 11.10

Откриване

  11.10 – 11.45

Приветствия

  11.45 – 13.20

Изказвания и разяснения по реформата

  13.20 – 13.30

Закриване

Както е видно, за да могат 12 хил. учители да заемат местата си в „Арена Армеец“,  – та   не дай Боже, да им се случат ужасиите, които сполетяха попадналите в залата през нощта на местните избори – са предвидени час и половина.

За да може Бойко Борисов, като една Лепа Брена да получи овациите на 12 хилядната публика – народняшко популистка програма – 35 мин.

След което за час и половина на многохилядната учителска маса ще се разяснява реформата.

Елин Пелин – големият  български писател, който също е учителствал, би попитал с говора на шопите: „Оти ручахме жабетата?“

Отговаряме му веднага. Изглежда, любимата на премиера Борисов зала „Арена Армеец“ изпитва финансов недоимък, та вицето му Кунева, налива едни 100 000 лв., ако и образованието да е недофинансирано. Както разбрахме по-горе пътните разноски на участниците са за сметка на мизерните училищни бюджети.

Колкото до министър-председателят Борисов, той сигурно е щастлив. Орешарски разтуряше седянки, Бойко ги събира.

 

 

Категории Политика

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *