Опасно високи температури в България

Опасно високи температури в България

Хронично болните, децата и възрастните са изложени на риск от прегряване и топлинен удар

Националният институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ при БАН обяви жълт и оранжев код за опасно високи температури в цялата страна. Оранжев е кодът за 11 области – Благоевград, Пловдив, Плевен, Ловеч, Търговище, Русе, Велико Търново, Габрово, Стара Загора, Сливен и Хасково, където се очакват максимални температури между 38-40 градуса.В областите Кюстендил, Перник, София – град, София област, Видин, Монтана, Враца, Пазарджик, Смолян, Кърджали, Търговище, Разград, Силистра, Добрич, Шумен, Варна и Бургас е в сила жълт код за опасно високи температури.В областите с жълт код максималните температури ще са между 35 – 38 градуса. Само по Черноморието ще бъде около 32°-35°.

Високите температури могат да доведат до здравословни проблеми за хронично болните хора, възрастните и децта. Ето какви са симптомите на прегряване и топлинен удар и мерките срещу тях, представени от д-р Виолина Тодева:

изпотяване  гадене,повръщане, слабост, умора, главоболие, виене на свят, диария. Ако не се потърси помощ, прегряването преминава в топлинен удар, чийто прояви са: телесна температура – 41, ускорен пулс, затруднено дишане, зачервена и сха кожа, разшиени зеници, странно повдение, объркване, припадъци, загуба на съзнание, кома.
Пострадалите от прегряване или топлинен удар трябва да получат помощ много бързо, за да се избегнат сериозни последствия и увреждания на организма.

Охлаждането е първата и най-важна стъпка за овладяване на състоянието.

Преместете пострадалият на сенчесто и прохладно място.

Свалете дрехите и напръскайте със студена вода или поставете студени компреси най-вече под мишниците и слабините. Ако е възможно може да се вземе студен душ.

• Осигурете вентилация – това може да стане дори само ако развявате вестник. Това ще улесни отделянето на топлина от тялото.

• Може леко да повдигнете краката.

• Ако е възможно или в момента, в който стане възможно трябва да се приема студена вода или други охладени напитки, несъдържащи алкохол или кофеин. Това е възможно само ако не е загубено съзнание и не е увредено психичното състояние.

Измервайте температурата и я следете непрекъснато. Не спирайте с охлаждането, докато не се достигне телесна температура 38,5 С. Рязкото спадане на температурата под 38,5 – 38 С не е желателно. Ако температурата започне да се покачва възстановете охлаждането.

Не забравяйте да се обадите на спешна помощ! Ако се забави пристигането и може да получите ценни съвети какво бихте могли да направите.

 

Категории Практикум

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *