Леда Ванева спечели наградата  „Жорж Папазов“

Премиера

Леда Ванева спечели наградата „Жорж Папазов“

Резултатите от първия конкурс за видеоарт, иницииран от дарителя Георги Василев бяха обявени в изисканата обстановка на винобара MWAH

На 15 юни т. г.  Студия Трансмедия сложи началото на една нова традиция, която подкрепя родните творци на визуални изкуства. Беше обявен носителят на първата награда за художествено видео „Жорж Папазов“. Основоположник и спонсор на конкурсът е дарителят и колекционер на прочутия по цял свят художник Жорж Папазов – главният изпълнителен директор на Студия Трансмедия – г-н Георги Василев.

В конкурса участваха 25 творци с 37 филма. Наградата отиде при младата Леда Ванева за нейното видео „Възможни светове: север“.

Родената през 1985 г. Леда Ванева живее и работи в Хелзинки, където в момента учи Нови Медии. Преди това се е занимавала с порцелан и стъкло, както и с фотография в Националната художествена академия, София.

В работите си използва различни медии, като обръща внимание на смисъла, който всяка една от тях добавя към общата концепция.

През 2014 г. тя е номинирана за наградата БАЗА, а година по-рано (през 2013) печели ESSL Art Award България. Участвала е в различни изложби, сред които Aalto Festival (Финландия, 2015), Media Intervention in the City (Финландия, 2015), Европейски месец на фотографията (България, 2014), Колкото повече, толкова повече (България, 2014), Тranscending cultures (Австрия, 2013), Anonymous Drawings (Германия, 2013), Camera Obscura (Испания, 2012) и др.

 

Жорж Папазов, сочен като един от създателите на сюрреализма е изключително интересна фигура, трайно вписана в художествения живот на френската столица през първата половина и средата на миналия век.

Изтъкнатият познавач на модерното изкуство проф. Димитър Аврамов го описва така в книгата си „Етюди върху модернизма“:

 

„Можем да повярваме в епитетите „див”, „необуздан”, „буйна кръв” и пр., дори само като погледнем физиката на Папазов: як, набит, мускулест, едра глава с гъста черна коса и щръкнали мустаци – човек трудно би допуснал, че природата е създала това тяло за духовен труд и романтични мечтания. Самият му носител се гордее с него и неговата сила и много пъти ще се изтъква като герой на неочаквани ръкопашни схватки, в които, разбира се, победител излиза винаги той. Дори (сред чужденци и в моменти на патриотично увлечение) ще си позволява да приписва подобна сила на цялата българска нация, та Марсел Еме през 1961 г. ще отвърне на неговите екзалтирани хиперболи с една шеговита бележка: Папазов е истински  син на  тази чудновата и привлекателна България, където хората  живеят обикновено 140 години и където не е рядкост,  да се види четиригодишно дете да убива вол с юмрук.“

Още по темата:

Днес ще бъде обявен победителят в конкурса за видеоарт "Жорж Папазов"

 

Категории Цивилизация

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *