СЕМ одобри новото ръководство на БНР

Медийна диагностика

СЕМ одобри новото ръководство на БНР

Доктор по музикознание, магистри по право и стопанско управление бяха избрани в Управителния съвет, предложен от Александър Велев

Виктор Серафимов, Екатерина Борисова, доц. д-р Момчил Георгиев и Свилена Симеонова са новите, членове на УС на БНР, които ще влязат в правомощията си по Закона за радиото и телевизията от 8 юли.

Досегашните членове на УС отказаха да подадат предрочно оставките си, както Студия Трансмедия отбеляза в публикацията БНР – приключва ли сезонът на лапачите.

Доц. д-р Момчил Георгиев е с най-дълъг опит в националната медия от четиримата.  Кариерата му съчетава опит на високо и средно управленско ниво и като преподавател.

От 1990 до1996 г. е  професор по флейта и камерна музика във Висшия  институт за музика и драма в гр. Дамаск и първи флейтист в Националния симфоничен оркестър на Сирия – основател на флейтовата школа на Сирия.

От 1997 до 2000 г. е директор на Националния център за музика и танц в Министерство на културата.

От 2000 до 2014 г. работи в БНР като  директор на  "Музикална продукция и състави" в БНР, Главен музикален експерт, Ръководител на отдел „Дистрибуция”, съветник на министъра на културата и импресарио в „Музикална къща БНР”.

Свилена Симеонова също не е непозната в Националното радио. Тя е магистър по право от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Има специализация по европейски въпроси в Колежа на Европа, Брюж, Белгия, и допълнителни квалификации в областта на управлението, вътрешния контрол, вътрешния и външния одит.

С номинацията на Симеонова, Велев очевидно иска да внесе елемент от немската практика при управлението на обществена медия. Тя има над 10-годишен опит в системата на Министерството на финансите.

В момента е  директор на дирекция „Вътрешен контрол” в министерството. Специализира в областите управление, контрол и одит. Професионалният ѝ профил включва разработване на проекти на закони и подзаконови актове в областта на финансовото управление и одита. Активно участва в преговорния процес за присъединяване на България към Европейския съюз.

Дългогодишен преподавател, асистент и главен асистент в Юридическия факултет на Университета за национално и световно стопанство по дисциплините „Основи на правото“, „Финансово право“, „Правен режим на финансовия контрол“. В периода 1999 – 2001 година е консултант на ръководството на БНР по правни въпроси.

Другият юрист в УС е Виктор Серафимов.  Магистър по право  от СУ „Св. Климент Охридски“, той е завършил e двугодишна специализация по „Английско и европейско право“ в Университета Кеймбридж, Англия, а към настоящия момент е докторант по „Международно право и международни отношения“ в Югозападния университет „Неофит Рилски“.

Очевидно изборът на Александър Велев се е спрял върху него за да привнесе ритъма на независимите продуценти в обществената медия.

Специализира в областта на авторското и медийното право. Взема участие в създаването на редица аудио-визуални произведения, излъчени в ефира на Нова телевизия, BTV Медия груп, Българската национална телевизия и ТВ7.

Екатерина Борисова е бакалавър по „Стопанско управление“ и „Туризъм“ в СУ „Св. Климент Охридски“, магистър по „Управление на инвестициите“ от Университет Сити, Касс Бизнес Скуул, Лондон и магистър по „Международни икономически отношения“ от Университета за национално и световно стопанство.

Тя придобива международен опит в Делойт, Мексико, където е мениджър на отдел „Финансови консултантски услуги“. След завръщането си в България работи за няколко частни финансово-консултантски компании. В последните години консултира редица компании, опериращи в сферата на медиите, дигиталните и медийни иновации, експериментални аудио-визуални решения.

Екипът, с който Александър Велев ще управлява БНР през следващите три години може и да събуди учудване сред някои от обитателите на „Старата къща“. Да се надяваме, това учудване да се превърне в приятна изненада.

 

Категории Медии

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

2 коментара към “СЕМ одобри новото ръководство на БНР”

  1. и кои са тези регулатори със световно неизвестни имена, бе драга редакция. то там изобщо има ли журналисти, или разри пенки и цветанки. все пак ние четем нещо от т.нар. бг преса. докога никъвци ще седят да дават тон в живота на пишещите, там журналя или за каквито да ги имате.
    че то с такива никакъвци кой ще ни чуе в България, камо ли по света, бе драги наши пишуркащи там…

  2. 25-30 годишни младежи с нито един ден стаж в БНР ще са част от УС. Това звучи интересно. Поне проф. Момчил Георгиев е стар кадър и е наясно със ситуацията в радиото, друг е въпросът как ще се държи, дали ще мълчи и слушка или ще работи за интересите на работещите в радиото

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *